• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Egen majoritet för de rödgröna

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – skulle få egen majoritet om det var val i dag, visar SCB:s partisympatiundersökning.

De tre skulle tillsammans få 51,2 procent av rösterna, enligt mätningen, vilket kan jämföras med 44,6 procent i motsvarande mätning i november i fjol.

Socialdemokraterna lyfter mest i partisympatiundersökningen, från 27,7 procent i november till 37,3 procent i maj. I valet 2010 fick S 30,7 procent. Därmed är S åter största parti, enligt SCB.

Socialdemokraternas lyft uppgår till 9,6 procentenheter jämfört med den rekordlåga novembernoteringen. Partiet noterar sitt högsta väljarstöd sedan november 2008.

Miljöpartiet noterar en kraftig nedgång, från 11,7 procent till 8,1 procent.

KD under riksdagsspärren

Kristdemokraterna (KD) får 3,7 procent jämfört med 3,8 procent i förra mätningen. Det är den tredje SCB-mätningen i rad där partiet hamnar under riksdagsspärren.

Moderaterna (M) minskar samtidigt från 33,4 procent till 28,6 procent.

Allianspartierna skulle tillsammans få 42,5 procent om det var val i dag.

Stödet för Folkpartiet är i stort sett oförändrat, medan Centerpartiet minskar från 5,5 procent till 4,7 procent.

Vänsterpartiet noterar en uppgång från 5,2 procent till 5,9 procent.

Sverigedemokraterna minskar något i mätningen, från 5,7 till 5,4 procent, vilket dock inte är en statistiskt säkerställd förändring.

Felmarginalen för riksdagspartierna i mätningen ligger på 0,3-0,8 procentenheter.

39,5 procent svarade inte

Mer än var tredje tillfrågad, 39,5 procent av de drygt 9 000 personer som omfattades av undersökningen, valde av olika skäl att inte svara. Något lika stort bortfall har aldrig tidigare förekommit, enligt SCB:s undersökningsledare Johan Eklund.

-Det är allmänt svårare att få folk att vara med. Det tror jag alla som håller på med den här typen av undersökningar har upptäckt, säger han till TT.

Någon enkel förklaring till denna trend, med svårintervjuade svenska väljare, finns inte, enligt Eklund.

TT: Hur påverkar det träffsäkerheten i siffrorna?

-Ju större bortfall man har ju större osäkerhet blir det, vilket syns på felmarginalen. Men tittar man på helheten är det ändå nästan 5 500 som har svarat, så det är fortfarande relativt små felmarginaler.

Om det är någon särskild typ av väljare som valt att inte svara kan det få effekter som är svåra att balansera. Men det går delvis att motverka effekterna av detta genom att ge olika vikt åt svar från tillfrågade utifrån ålder, kön, utbildning och om en tillfrågad är utrikes född eller inte.

S-lyftet på nästan tio procentenheter är det största som partiet har haft mellan två mätningar sedan SCB började med mätningarna för 40 år sedan.

-Enda gången vi har sett något liknande var hösten 1985, då Folkpartiet gick upp elva procentenheter.

Fakta: Om det hade varit val i dag

Så här hade väljarna röstat om det hade varit val i dag, enligt SCB:s skattning:

Parti: Procent (mätningen november 2011) (valet 2010)

Centerpartiet: 4 procent (5,5) (6,6)

Folkpartiet:5,5 procent (5,6) (7,1)

Moderaterna: 28,6 procent (33,4) (30,1)

Kristdemokraterna: 3,7 procent (3,8) (5,6)

Socialdemokraterna: 37,3 procent (27,7) (30,7)

Vänsterpartiet: 5,9 procent (5,2) (5,6)

Miljöpartiet: 8,1 procent (11,7) (7,3)

Sverigedemokraterna: 5,4 procent (5,7) (5,7)

Övriga: 0,8 procent (1,4) (1,4)

Källa: Statistiska centralbyrån (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.