• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

”Rikspolischefen har tagit ställning för tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Aktuellt debatterade rikspolischefen Bengt Svenson med Örebropolisens Peter Springare som menar att Svenson själv uppmanat polisen att skapa register över misstänkta.

Rikspolischefen Bengt Svenson reagerade i går mycket skarpt mot uppgifterna om att tusentals romer, bland dem även barn, listats i ett register som förts inom Skånepolisen.

Han har i dag i sin tur fått kritik från polischefen Peter Springare, rotelchef för grova brott vid länskriminalen i Örebro.

Polisens romregister

– Det är något som Bengt Svenson varit med och byggt upp och vurmat väldigt hårt för. Han har uppmuntrat oss att arbeta på det här sättet, säger Springare.

Svensson kontrar med att han arbetat för att polisen ska bedriva ett kvalificerat underrättelsearbete.

– Det jag vänder mig emot är omfattningen och att så små barn registrerats. Det tycker jag inte är enligt de regler vi har att följa, säger rikspolischef Bengt Svenson i SVT:s Aktuellt.

”För tidigt att uttala sig”

– Rikspolischefen har gått ut och tagit ställning på ett för tidigt stadium och har kategoriserat det hela som oacceptabelt. Han borde i stället sansa sig lite och låta det sjunka in och undersöka var de här registrerna och kartläggningarna egentligen hör hemma och var de kommer ifrån, kontrar Peter Springare, polischef vid länskriminalen i Örebro.

Springare säger att han inte kan uttala sig konkret om de register över romer som Skånepolisen upprättat men att han tycker att rikspolischefen uttrycker sig för generellt.

– Vad jag vänder mig emot är det kategoriska fördömandet att registrera romer i det här fallet. Inom underrättelseverksamheten har vi möjlighet att registrera och kartlägga kriminella personer och nätverk, säger Springare.

Springare menar att det kan mycket väl vara så att de register som tagits fram i Malmö handlar just om det.

Pekas inte ut som kriminella

Svensson håller med om att polisen har rätt att föra underrättelsearbete för att utreda brott men i det här fallet har man registrerat barn. Dessutom har man inte gallrat i registret på rätt sätt. Vad som är upphovet till registret vill Bengt Svensson inte uttala sig om utan det ska utredas.

Peter Springare refererar å sin sida till ett uttalande av rikspolischefen där han ska ha sagt att han aldrig under sin tjänstgöring haft ont av tvååriga barn.

– Det tror jag inte någon polis har haft, säger Springare och förtydligar att det handlar om att kartlägga huruvida en person har famillj, sambo eller lever ensam.

– Det handlar inte om att peka ut barn som kriminella.

Det är inte ovanligt att laglydiga människor hamnar i register, säger Springare. Svensson håller med om att barn kan hamna i polisens register om det finns ett behov av det och om det är rimligt att vi gör det.

– I det här registret finns ungefär 4.000 personer registrerade varav 1.000 är barn. Det är inte rimligt för det uppdrag vi har och det har pågått för lång tid. Det ska gallras, menar Svensson.

Justitieministern får kritik

Springare riktar också kritik mot justitieminister Beatrice Ask som till och med gått ut och bett om ursäkt och påstår, enligt honom, att det är klarlagt att polisen i Malmö agerat med rasistiska motiv.

– Det tycker jag är mycket märkligt av det skälet att man har tillsatt flera utredningsgrupper för att titta på det här och då förutsätter jag att utredningen ska ske objektivt och med rättsäkerheten för ögonen.

– Hur ska en sådan utredning gå till när justitieministern och till viss del rikspolischefen redan gått ut och talat om hur det ligger till? undrar Springare.

Bengt Svensson tror inte att det ska vara något problem att göra en opartisk och korrekt utredning av registreringen.

–- Men ett register måste vara rimligt utifrån det mål vi vill uppnå med det. Vi måste utreda varför dessa människor hamnat där och vi måste se till att få tillbaka förtroendet från de grupper som registrerats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet