Demonstration mot polisens registrering av romer, på Mynttorget i Stockholm den 23:e september. Foto: Scanpix

Stockholms stad registrerade romer

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som 1996 använde Stockholms stad ett stort register över romer med rasbiologiska inslag.

Registret, som det kommunala organet Zigenarsektionen i Stockholm hade hand om, kodade de registrerade personerna med beteckningar som ”hel Z”, ”halv Z” och ”icke-Z”.  Registret med Z-klassificeringar finns kvar i Stadsarkivet, det avslöjar Dagens Nyheter idag.

– De går direkt tillbaka till ras­biologi. Det är obehagligt att sådana begrepp använts långt in i vår tid, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), till Dagens Nyheter.

Polisens romregister

Registrerade hygien och intelligens

Stockholms stads tjänstemän sökte upp romer i deras hem, registrerade dem och värderade dem. Varje aspekt av romers liv var föremål för granskning: intelligens, skolprestationer, renlighet och uppförande. Här är några kommunala omdömen om romska familjer i Stockholm:

”Hygglig familj.” ”I intellektuellt hänseende bedöms mannen som klart överlägsen hustrun.” ”Rätt prydlig flicka.” ”I emotionellt hänseende tycks ingen av makarna ha något omfångsrikt register.”

”Zigenarinventering”

En ”zigenarinventering” genomfördes den 10 december 1954. Enligt direktiven från Socialstyrelsen skulle polisen ”en viss dag finkamma hela landet på zigenare” för att få fram ett tillförlitligt resultat. Varje individ försågs, enligt vitboken, med ett z-nummer och varje familj med ett z-familjenummer som sedan användes av den statliga och kommunala förvaltningen.

– Jag skäms över Sverige när jag läser det här, säger Ullenhag till DN.

Kommande vitbok

Uppgifterna framkommer i regeringens vitbok om Sveriges behandling av romer, en rapport som DN som första tidning fått ta del av.  I dag ligger registren i 128 lådor i Stadsarkivets lokaler. I dem finns namnen på många hundra, troligen tusentals romer, men personuppgifterna är belagda med sekretess.

Regeringens vitbok presenteras i januari nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet