Undernärd palestinsk pojke

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ahmed Qannan vägde 12 kilo innan kriget – nu väger han 6 kilo. Se de starka bilderna inifrån sjukhusen i Gaza. Varning för obehagliga bilder. Foto: Reuters

Barn i Gaza dör av svält när hjälpen inte når fram

Uppdaterad
Publicerad

Försöken att nå fram med hjälp till Gaza sjövägen fortsätter.

Och läget är desperat, upp till 400 000 människor svälter eller är nära svältgränsen enligt FN.

– Pojken vägde 12 kilo före kriget. På två månader gick han ner till 6 kilo, säger hans moster Israa Kalakh.

I veckan kom beskedet att USA tillsammans med bland annat EU ska bygga en tillfällig, flytande, hamn utanför Gaza och föra in hjälp via havsvägen.

Under söndagseftermiddagen skickade USA ett militärfartyg från Virginia med utrustning till den planerade hamnen. Men enligt försvarshögkvarteret Pentagon kan det dröja upp till två månader innan hamnen kan vara i bruk.

Krig mellan Israel och Hamas

FN hindrad från att hjälpa i norr

Planerna på hjälpsändningar via sjövägen är en konsekvens av att hjälpsändningarna på land inte fungerar.

För närvarande finns det bara två gränspassager där lastbilar kan passera – dessa ligger i södra Gaza medan hjälpbehovet är störst i norr.

FN:s livsmedelsprogram har inte skickat hjälp till norra Gaza sedan slutet av januari och slutet av i februari tog organisationen beslutet att pausa hjälpen eftersom situationen på plats enligt FN var allt för kaotisk.

I veckan gjordes dock nya försök, men dessa misslyckades. Det berättar Carl Skau, operativ chef vid FN:s livsmedelsprogram som medverkar i kvällens Agenda.

– I tisdags när vi fått alla tillstånd som krävs så fastnade vi i vägspärrar och fick vända om, säger Skau och fortsätter:

– Vi har sedan dess fått avslag ett par gånger till på att komma igenom med våra konvojer.

Men varför tvingades era lastbilar att vända om?

– Vi har inte fått någon förklaring på den än, det får ni fråga de israeliska myndigheterna.

Paket via flygplan kritiseras

USA och andra länder har senaste veckorna börjat med luftburna hjälpsändningar. Paket med mat slängs ut med fallskärmar från flygplan. Men metoden har kritiserats för att vara ineffektiv och farlig, det finns rapporter om att människor dött när de träffats av de fallande paketen.

I väntan på hjälp är det barnen som drabbas hårdast, säger läkaren Ahmad Salem i norra Gaza. Hör hans vittnesmål och se de starka bilderna inifrån sjukhusen i Gaza i videon ovan.

Mer om svälten i Gaza i Agenda klockan 21.15 i SVT 2 och SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet