Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Zelenskyj: Ryssland påminner om Nazityskland

Idag uppmärksammas årsdagen för segern över Nazityskland i Ukraina. Det är första gången sedan datumet ändrades för att inte sammanfalla med Rysslands segerdag den 9 maj.

I ett tal jämför president Zelenskyj den ryska invasionen med vad nazisterna gjorde under andra världskriget.

- Slaget om Kiev, bombningarna av Charkiv, Odessa, Dnipro, massgravar, hamnblockader, plundring och beslagtagandet av spannmål. Tortyr, avrättningar, deportationer av barn, filtrerings- och fångläger - Ryssland har fört sidor från läroböcker om andra världskriget tillbaka i mediernas rubriker, säger han.

Överblick

Flera dödliga attacker mot Charkivregionen

Charkivregionen har utsatts för flera attacker under söndagen. Fem personer dödades av robotbeskjutning strax utanför staden Charkiv, enligt guvernören Oleh Syniehubov. På Telegram skriver han även att 16 personer skadades, varav nio allvarligt.

Lika många dog i artilleribeskjutning mot byarna Novoosynove och Kivsharivka, skriver Syniehubov, Dessutom skadades nio.

Ukraina: Har sänkt ryskt fartyg på Svarta havet

Ett ryskt minröjarfartyg av modellen 266-M "Kovrovets" ska ha förstörts på Svarta havet, uppger den ukrainska flottan på Telegram.

Det bifogas inga bevis på händelsen eller uppgifter om när det har skett.

Kovrovets är ett drygt 60 meter långt fartyg som byggdes på 1970-talet och som används främst för att röja minor till havs.

Den ryska minröjaren Kovrovets. Foto: Ryska svartahavsflottan
Markerad händelse

Ryskt oljeraffinaderi pausar efter drönarattack

Ett oljeraffinaderi i Krasnodar, Ryssland, pausar sin verksamhet för att se över skadorna från drönarattacker under natten, rapporterar Interfax.

Enligt lokala myndigheter ska sex drönare ha slagit ned vid oljeraffinaderiet

Det ryska försvarsdepartementet meddelar på Telegram att de skjutit ner nio amerikanska robotar över Krim samt 57 drönare som riktats mot regionen Krasnodar under natten.

Ukraina har skjutit ner 37 drönare av modellen Shahed under natten, skriver flygvapnet på Telegram.

Markerad händelse

Flera döda efter ryska attacker i Cherson

Två personer har dött och två har skadats efter ryska anfall i regionen Cherson, skriver regionens guvernör på Telegram.

Guvernören skriver att ett höghus och flera villor har attackerats. Även infrastruktur i staden Chersons hamn ska ha skadats, skriver han.

Elva orter samt huvudstaden i regionen besköts och bombades under gårdagen, skriver guvernören.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland storsatsar på utländska studenter

Utländska studenter erbjuds gratis utbildning i Ryssland och antalet platser har ökat med 67 procent sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina.

Enligt den estniska säkerhetspolisen, Kapo, försöker den ryska ambassaden i Tallinn välja ut specifika studenter. Och när de väl studerar samlar den ryska underrättelsetjänsten in information som kan användas för att sedan rekryterar dem, menar Kapo.

Läs hela artikeln här.

I videon hör du om estniska studenten Mark som inte fick ut sin examen från ett ryskt universitet trots fyra års studier. Anledningen? Han flyttade hem då Ryssland inledde den fullskaliga invasionen.

Ukraina: Plan nedskjutet - fjärde på två veckor

Ett ryskt Su-25-plan ska ha blivit nedskjutet vid Donetsk i östra Ukraina, skriver Ukrainas 110:e mekaniserade brigad på Facebook.

Enligt brigaden är detta det fjärde planet de skjutit ner på två veckor.

Markerad händelse

Polen lägger miljarder på att säkra gränsen

Polen kommer att investera 10 miljarder zloty, motsvarande drygt 27,3 miljarder kronor, i att säkra sin östra gräns, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anledningen är de vill stärka sitt försvar mot vad de menar är ett ökat hot från Ryssland och Belarus.

Polens premiärminister Donald Tusk säger att de bland annat ska bygga ”ett system av befästningar” och att gränsen kommer att bli ”omöjlig att passera för en potentiell fiende”.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Polen anklagat Ryssland och Belarus för att försöka destabilisera Polen.

Polens premiärminister Donald Tusk. Foto: EPA
Markerad händelse

Putin planerar resa till Nordkorea

Rysslands president Vladimir Putin förbereder en resa till Nordkorea, det framgår av en intervju som hans talesperson
Dmitrij Peskov gjort med den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

”Förberedelserna för besöket pågår”, säger Peskov.

Det var i september förra året, då Nordkoreas ledare Kim Jong-Un reste till Ryssland och träffade Putin, som Kim Jong-Un ska ha bjudit in den ryske presidenten att besöka Nordkorea.

Det skulle i så fall bli Putins första besök i landet sedan år 2000, då han var där och träffade Kim Jong-Uns pappa, Kim Jong II.

Markerad händelse

Zelenskyj vill att Kina deltar på fredskonferens

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han vill samarbeta med länder som Kina som har ”inflytande på Ryssland”. Han uppmanar Kina att delta på en internationell fredskonferens i Schweiz i juni som kommer att handla om Ukrainas framtid.

Det säger Zelenskyj i en intervju med nyhetsbyrån AFP, som CNN tagit del av.

Kina har aldrig fördömt Rysslands fullskaliga invasion och har hävdat att de är neutrala i konflikten.

Landet har ännu inte meddelat om de kommer att delta på fredskonferensen.

Zelenskyj säger också att han pratat i telefon med Kinas ledare Xi Jinping som ska ha försäkrat honom om att Kina stödjer Ukrainas territoriella integritet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sitter på en stol och intervjuas.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj intervjuades i Kiev under fredagen. Foto: Roman Pilipey/AFP/TT.
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putins retorik mot Baltikum allt hårdare

Nazistanklagelser och klander om ”undermänniskor”. Kremls retorik mot de baltiska länderna liknar den som används mot Ukraina.

I Estland går rekordmånga kvinnor med i den estniska försvarsorganisationen Naisdokukaitse.

– De flesta vill nog ha rollen som de som ger stöd och inte de som behöver räddas, säger småbarnsmamman Geili Pais som gått med i försvarsorganisationen.

Över 1 500 estniska kvinnor har gått med i försvarsorganisationen sedan den ryska invasionen – hör några av dem i klippet.