Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var behöver drönaren träffa för att orsaka maximal skada? Se vad som skiljer de effektiva och ineffektiva attackerna åt i klippet. Foto: Ryska katastrofhanteringsmyndigheten/Reuters/Henrik Sköld

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Över 4 000 har flytt Charkivregionen

Evakuering av civila i Charkivregionen fortsätter.

Telegram skriver regionens guvernör Oleh Syniehubov på söndagsmorgonen att över 4 000 invånare har flytt sedan de intensiva ryska attackerna inleddes i fredags.

På lördagen hävdade Rysslands försvarsdepartement att man tagit kontroll över fem byar i regionen.

Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström om Rysslands nya offensiv i Charkivregionen och effekter av det.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Ukraina har använt amerikanska vapen

Ukraina har använt amerikanska vapen mot mål i Ryssland de senaste dagarna, enligt uppgifter till AP. Det enligt de nya riktlinjerna som USA:s president Joe Biden nyligen gav klartecken till.

Det var i fredags som USA:s utrikesminister Antony Blinken bekräftade att landet har gett Ukraina grönt ljus att använda amerikanska vapen för att attackera mål på rysk mark nära Charkiv.

Flera länder inom Nato, däribland Tyskland och Frankrike, har kommit med liknande besked efter vädjan från Ukraina.

Hör president Volodymyr Zelenskyj i spelaren ovan.

Zelenskyj på plats i Qatar

Ukrainas presidentZelenskyj har anlänt i Qatar för samtal med landets ledning. Det skriver han på Telegram.

Qatar har varit med och planerat för det fredsmöte som kommer hållas i Schweiz senare i juni, menar Zelenskyj. Något som Zelenskyj och Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani kommer diskutera under besöket i Qatar.

Markerad händelse

FT: USA öppnar för 50 miljarder i lån till Ukraina

USA är villigt att tillsammans med andra G7-länder låna Ukraina 50 miljarder dollar som täcks av avkastningen från de frysta ryska statstillgångarna, i utbyte mot att EU förlänger unionens sanktioner mot Ryssland på obestämd tid, enligt läckta dokument som Financial Times tagit del av.

Idag måste sanktionerna förnyas var sjätte månad, vilket kräver det hittills skeptiska Ungerns godkännande. USA:s krav bottnar i att landet inte vill hamna i en situation där betalningarna uteblir.

Frågan är planerad att tas upp vid G7-mötet i Italien nästa vecka, enligt tidningen.

En ukrainsk soldat i Donetskregionen. Pengar från utlandet, som gått till både militära och civila ändamål, har beskrivits som centralt för Ukrainas förmåga att hålla tillbaka ryssarna. Foto: Ukrainas militär/TT

Militären: 17-åringar i utlandet måste återvända

Ukrainska medborgare som nyligen fyllt 17 år och som befinner sig utomlands måste återvända till Ukraina för att fysiskt registrera sig hos militären, meddelar försvarsdepartementet.

De understryker att åtgärden inte har att göra med den pågående mobiliseringen utan med landets värnpliktslag.

"Om dessa personer är medborgare och ser en framtid kopplad till vårt land så är detta uppenbarligen värt att göra", säger en talesperson för myndigheten enligt Ukrainska Pravda.

Planerade strömavbrott kan vara i flera timmar

Problemen för det ukrainska elnätet, orsakade av ryska attacker mot kritisk infrastruktur, fortsätter.

Planerade strömavbrott har införts och under dagen kan hushåll i vissa områden vara utan ström i uppemot fyra timmar, enligt energibolaget Ukrenergo.

Landets invånare har vid flera tillfällen uppmanats att spara på elen för att lindra underskottet i systemet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

NYT: 210 000 byggnader förstörda i Ukraina

Minst 210 000 byggnader har förstörts i Ukraina sedan Ryssland inledde invasionen 2022, skriver New York Times som med hjälp av forskare och en stor mängd satellitbilder kartlagt förstörelsen i landet.

Det rör sig bland annat om 106 sjukhus, 109 religiösa byggnader så som kyrkor, synagogor och moskéer samt 708 skolor och universitet.

Värst är ödeläggelsen närmast fronten där bara grus och ruiner återstår av tidigare befolkade orter. Ett exempel är Marinka, nyligen erövrat av Ryssland efter år av strider.

"Skalan är svår att förstå. Fler byggnader har förstörts än om varje hus på Manhattan hade raseras fyra gånger om", skriver NYT.

Markerad händelse

Lavrov: Franska instruktörer ett legitimt mål

Franska militära instruktörer i Ukraina skulle vara ett "legitimt mål" för den ryska armén, säger den ryska utrikesministern, Sergej Lavrov, på en presskonferens med Kongos utrikesminister Jean Claude Gakosso, rapporterar Rueters.

– Oavsett vad man kallar dem, om det är personal från Frankrikes försvarsmakt eller legosoldater, så är de ett legitimt mål för våra väpnade trupper.

Lavrov syftar på uppgifterna som kom förra veckan om att Frankrike kan skicka instruktörer till Ukraina inom kort. Något officiellt beslut om det har inte tagits än.

Efter kritiken – Biden och Zelenskyj ska träffas

USA:s president Joe Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska träffas flera gånger för att diskutera kriget mellan Ukraina och Ryssland.

Biden har fått kritik för att han väljer Hollywoodstjärnor och sin valkampanj framför Ukraina, men nu planeras flera träffar presidenterna emellan. Det första mötet kommer att äga rum i Normandie.

USA kräver samordnat beslut om frysta ryska tillgångar

Vita huset uppgav på tisdagen att beslutet om att stödja Ukraina med hjälp av frysta ryska tillgångar måste tas tillsammans med allierade och andra länder.

- Vi kan inte göra det ensidigt eftersom tillgångarna hålls överallt i världen, sade Vita husets talesperson John Kirby enligt nyhetsbyrån Reuters.

Totalt handlar det om cirka 300 miljarder dollar, motsvarande runt 3100 miljarder kronor.

Kirby sade att frågan väntas komma upp under president Joe Bidens besök i Frankrike denna vecka och sedan under toppmötet med G7-ländernas ledare i Italien nästa vecka.

John Kirby
John Kirby, Vita husets talesperson. Foto: Evan Vucci/AP
Markerad händelse

Undersökning visar kritik mot president Zelenskyj

43 procent av ukrainarna anser att Ukrainas demokrati och dess medborgares fri- och rättigheter försämrats under president Zelenskyjs fem år vid makten, enligt en opinionsundersökning från Kyiv International Institute of Sociology.

En tredjedel av dessa pekar ut regeringen som direkt ansvarig, medan en dryg tiondel menar att försämringen främst orsakats av kriget.

48 procent av samtliga tillfrågade anser samtidigt att demokratin antingen blivit bättre eller inte förändrats under samma period.

I undersökningen genomfördes 1 002 telefonintervjuer mellan den 16 och 22 maj 2024.