Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Forsell (M) höll presskonferens under fredagen och berättade om det kommande svenska biståndet till Gaza. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas och Israel

Netanyahu: Invasion i Rafah oavsett överenskommelse

Civila har börjat evakueras från Rafah på Gazaremsan inför en israelisk militäroffensiv. Det uppger premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt israeliska medier.

Netanyahu säger att Israel kommer fortsätta med sina planer på en offensiv i Rafah oavsett hur det går i försöken att nå en överenskommelse med Hamas om vapenvila som nu pågår.

- Vi ska gå in i Rafah och förinta alla Hamas-bataljoner där, med eller utan en överenskommelse.

Enligt Israel är det där Hamas har sitt starkaste fäste på Gazaremsan.

Överblick

Billström ska resa till Västbanken

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) ska besöka Västbanken, bekräftar hans pressekreterare för Altinget.

En resa planeras, men exakt när den kommer att äga rum meddelas inte av säkerhetsskäl.

Tidigare under dagen kom beskedet att Sverige och tolv andra länder i ett brev uppmanar Israel att inte inleda en fullskalig offensiv mot Rafah.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Unrwa: Över 630 000 har tvingats fly Rafah

Över 630 000 människor har tvingats fly Rafah i södra Gaza sedan Israels militära operation mot staden inleddes den 6 maj, skriver FN:s biståndsorganisation Unrwa på X.

Många av dem har sökt sin tillflykt i läger i Deir al-Balah på centrala Gazaremsan. Deir al-Balah Unrwa beskrivs av Unrwa som "outhärdligt överbefolkat med svåra förhållanden".

Zeinab al Kahloot är en av flyktingarna från Rafah efter att Israel intensifierat sina attacker mot staden. Hör henne berätta i videon ovan.

Markerad händelse

Israeliska demonstranter attackerade lastbil

På Västbanken attackerade ett dussintal israeliska demonstranter en lastbil, satte eld på den och misshandlade föraren. Den israeliska militären uppger för Reuters att det hela verkar vara ett försök att stoppa nödhjälp till Gaza.

När israeliska soldater kom till platsen på fredagseftermiddagen ska demonstranterna ha attackerat även dem, vilket resulterade i två lätt skadade officerare och en lätt skadad soldat.

Enligt israelisk media ska lastbilen ha fraktat handelsvaror och inte nödhjälp till Gaza.

Markerad händelse

13 länder vädjar: Invadera inte Rafah

Sverige och tolv andra länder vädjar till Israel att inte inleda en fullskalig offensiv mot Rafah.

I ett öppet brev till Israels regering, som Reuters tagit del av, ber man landet att följa internationella lagar i sin krigföring. Brevet har undertecknats av G7-länderna (förutom USA) tillsammans med Australien, Sydkorea, Nya Zeeland, Nederländerna, Danmark, Finland och Sverige.

"Enligt FN:s beräkningar skulle en intensifierad militär offensiv påverka cirka 1,4 miljoner människor", heter det i brevet där man även uppmanar till "specifika, konkreta och mätbara steg" för att öka inflödet av nödhjälp till Gaza.

SVT Nyheter söker Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

Markerad händelse

Israel: Anklagelser om folkmord ett hån

Israel gick till försvar mot Sydafrikas anklagelser om folkmord i Gaza under fredagens utfrågningar i Internationella domstolen (ICJ), enligt Reuters.

Israels företrädare Gilad Noam uppger att Sydafrikas påståenden om att Israel bryter mot folkmordskonventionen, är "totalt frånskilda fakta och omständigheter". Israel anser att rättsprocessen "är ett hån mot det avskyvärda brottet folkmord".

– Ett tragiskt krig pågår, men inget folkmord, säger Noam.

Sydafrika har begärt att FN-domstolen ska införa nödåtgärder mot Israel. Landet kräver även att ICJ ska beordra Israel att stoppa offensiven mot Rafah och dra sig tillbaka från Gazaremsan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt svenskt stödpaket till Gaza

Regeringen har beslutat om ett nytt humanitärt stödpaket till Gaza på 120 miljoner kronor. Fokus ligger särskilt på att bidra till att förhindra hungersnöd och att motverka kvinnors och barns utsatthet.

– Den humanitära krisen är förödande. Behoven är akuta och enorma, och de växer dag för dag, säger biståndsminister Johan Forssell (M) på en pressträff.

Stödet fördelas med 20 miljoner till FN:s barnfond (Unicef), 20 miljoner till FN:s befolkningsfond (UNFPA) och 80 miljoner till FN:s livsmedelsprogram (WFP). Av de sistnämnda 80 miljonerna går 29 miljoner direkt till Gazainsatser och 51 miljoner betalas ut i så kallat kärnstöd.

Markerad händelse

Första hjälpsändning till Gaza via flytande pir

På fredagsmorgonen kunde de första lastbilarna med förnödenheter börja köra in i Gaza via den flytande hamnen som färdigställdes på torsdagen. Det skriver USA:s militärkommando Centcom på X.

Hjälpsändningen är den första som sker via den flytande piren, som består av pontoner. Inga amerikanska trupper gick i land under insatsen, enligt inlägget.

Den amerikanska militären hoppas framöver kunna skala upp nödhjälpen via piren till 150 lastbilar om dagen, enligt AP. USA och hjälporganisationer har dock varnat för att den provisoriska hamnen inte kan ersätta markleveranser för att täcka det akuta behovet av mat, vatten och bränsle i Gaza.

Piren i Gaza sedd ovanifrån.
Foto: AFP Photo/US Central Command (CENTOCOM)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Krävde Fifasanktioner mot Israel – fick nej

Palestinska fotbollsförbundet krävde under Fifakongressen i Bangkok att sanktioner riktas mot Israel och att de ska kunna portas från det internationella förbundet. Den palestinske ordföranden Jibril Rajoub ansåg att det skulle ske omedelbart.

– Bollen är i era händer, säger Jibril Rajoub till Fifabasen Gianni Infantino.

Det blir dock ingen omröstning om saken på kongressen. Infantino, som lyssnat till både det palestinska och det israeliska förbundet, hänvisade till att politik ska hållas utanför fotbollen. Däremot kommer ett extrainsatt möte att hållas i juli där den juridiska biten ska ses över.

(TT)

Markerad händelse

Spanien: Tillståndsstopp för fartyg med Israelvapen

Spanien har vägrat ge tillstånd till ett fartyg lastat med vapen till Israel att lägga till vid den sydöstra hamnen i Cartagena den 21 maj. Det rapporterade landets utrikesminister Jose Manuel Albares till reportrar i Bryssel på torsdagen, enligt AlJazeera.

Albares sa att tillståndsvägrandet är förenligt med Spaniens policy att förbjuda export av alla vapen till Israel sedan krigets start i oktober.

Marianne Danica bär nästan 27 ton explosivt material från Madras, Indien, rapporterade tidningen El Pais.

Markerad händelse

Arabiska ledare efterfrågar FN-styrkor

Arabiska ledare kräver gemensamt att FN:s fredsbevarande styrkor sätts in på ockuperade palestinska områden tills en tvåstatslösning uppnåtts.

Vid Arabförbundets toppmöte i Bahrain utfärdade ledarna "Manama-deklarationen", som inkluderar en uppmaning att fastställa en tidsram för att nå en tvåstatslösning, och att FN:s säkerhetsråd utfärdar en resolution om att upprätta en palestinsk stat.

FN har inga fredsbevarande trupper i Israel eller de palestinska territorierna men har mer än 10 000 fredsbevarande styrkor längs Israels gränsregioner, som UNIFIL i Libanon och UNDOF i Syrien.