Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Forsell (M) höll presskonferens under fredagen och berättade om det kommande svenska biståndet till Gaza. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas och Israel

Bent • Varför skulle Israel gå med på en vapenvila?

Hej Bent!

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid har svarat på din fråga:

För att få hem gisslan. Det finns fortfarande runt 130 israelisk gisslan i Gaza (varav ungefär 30 tros vara döda) som Israel vill få tillbaka.

Att Israel och Hamas ännu inte nått en överenskommelse om vapenvila beror på Israel vill ha ett tillfälligt eldupphör, då gisslan släpps i utbyte mot palestinska fångar i israeliska fängelser, medan Hamas vill ha en permanent vapenvila.

Överblick

Markerad händelse

Netanyahu avfärdar Gantz ultimatum

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger nej till oppositionsledaren Benny Gantz krav på en sexpunktsplan för vad som ska hända i Gaza efter kriget, trots att Gantz hotat att lämna krigskabinettet om han inte planen antas.

"Gantz villkor skulle innebära ett slut på kriget, övergivandet av merparten av gisslan, Hamas fortsatta existens och en palestinsk stat", skriver kansliet enligt CNN.

Gantz sa tidigare på lördagen att han kommer att lämna krigskabinettet om inte Netanyahu går med på planen inom tre veckor.

Netanahu behöver inte Gantz stöd för att få majoritet i parlamentet, men ett avhopp skulle skada bilden av nationell enighet i kris.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stor vrede när tusentals samlas i Tel Aviv

Under fredagen samlades tusentals i Tel Aviv för att demonstrera mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Israels regering och hur de för kriget i Gaza.

– Alla här vill att regeringen ska nå en överenskommelse med Hamas för att de ska få hem den israeliska gisslan i Gaza, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid på plats i Tel Aviv.

Hör Samir Abu Eid på plats bland demonstranterna i Tel Aviv.

Markerad händelse

Gantz hotar med att lämna krigskabinettet

Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett, hotar med att lämna kabinettet om de inte lyckas få till en plan över hur Gaza ska styras när kriget mot Hamas är slut. Det rapporterar Reuters.

Han vill att krigskabinettet ska ta fram en sexpunktsplan senast den 8 juni, annars lämnar han.

Gantz, som varit landets överbefälhavare, var en uttalad kritiker av landets premiärminister Benjamin Netanyahu före krigsutbrottet men ingår sedan den 11 oktober i en utvidgad samlingsregering.

Han ingår också i Israels krigskabinett tillsammans med Netanyahu och försvarsministern Yoav Gallant.

En närbild på Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett.
Det var på en presskonferens under lördagen som Benny Gantz lyfte fram sitt krav. Foto: Michael Reynolds/EPA/TT.
Markerad händelse

Israelisk militär har hittat ännu en död gisslan

Israelisk militär säger under lördagen att deras styrkor har hittat och tagit om hand om ännu en död gisslan på Gazaremsan. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kroppen har identifierats och det rör sig om en person som kidnappades och dödades av terrororganisationen Hamas den 7 oktober.

Enligt Daniel Hagari, Israels militärs talesperson, hittades kroppen tillsammans med tre andra döda gisslan under fredagen.

Enligt uppgifter från april bedöms omkring 130 gisslan finnas kvar i Gaza enligt israeliska myndigheter.

Markerad händelse

Unrwa: 800 000 har tvingats fly från Rafah

Nästan hälften av Rafahs befolkning har återigen tvingats på flykt, det skriver Philippe Lazzarini, chef för FN:s Palestinaorgan Unrwa, på plattformen X.

Det sedan de israeliska styrkorna intensifierade attackerna mot området den 6 maj. Varje gång de tvingas på flykt så utsätter de sig för stora risker, skriver han.

"Påståendet att folket i Gaza kan ta sig till säkra, eller humanitära zoner är falskt. Gaza har inga säkra zoner. Ingen går säker."

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gräsrotsrörelse ska skydda hjälpleveranser

Den judisk-arabiska gräsrotsrörelsen Standing Together ska hjälpa till att skydda de lastbilar som kör in nödhjälp i Gaza. Det skriver de i ett inlägg på sin Facebook-sida.

Den senaste tiden har israeliska demonstranter blockerat humanitär hjälp på väg in till Gaza. Bland annat har palestinska åkerier uttryckt oro över säkerheten kring lastbilarna.

”Bosättare attackerar hjälplastbilar och polisen gör knappt något för att stoppa det. De kommande veckorna sätter vi upp en humanitär vakt”, skriver Standing Together på Facebook.

I klippet syns en lastbil med humanitär hjälp som brinner väster om staden Hebron. Reuters har verifierat plats men inte exakt tidpunkt för händelsen.

Markerad händelse

Flygbilderna visar: Barn går bland spillrorna

Flygbilder från nyhetsbyrån AFP visar barn som går bland spillrorna av en byggnad som jämnats med marken under Israels riktade flyganfall mot staden Jenin på ockuperade Västbanken.

Två barn i en röd och en grön t-shirt syns bland resterna av en byggnad som jämnats med marken.
Foto: Zain Jaafar/AFP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här anländer första hjälpleveranserna till Gaza via tillfällig pir

På fredagen anlände de första hjälpleveranserna till Gaza via den tillfälliga pir som amerikansk militär byggt vid kusten. Lastbilar med humanitär hjälp kan nu ses köra längs Gazas kust, enligt videor från nyhetsbyrån AFP.

De kommande dagarna väntas totalt 500 ton bistånd anlända, enligt den amerikanska försvarsmakten.

USA har tidigare varnat för att den provisoriska hamnen inte kan ersätta markleveranser av förnödenheter till Gaza.

Se biståndsleveranserna som anlänt till Gaza i videon ovan.

Markerad händelse

Flygräd på Västbanken – milisledare dödad

Israel har utfört ett riktat flyganfall mot staden Jenin på ockuperade Västbanken. En palestinsk milisledare dödades, enligt den israeliska militärens redogörelse.

"Ett antal framstående terrorister befann sig i anläggningen", skriver de vidare.

Milisledaren tillhörde al-Quds-brigaderna, den väpnade grenen av den palestinska extremistgruppen Islamiska jihad. Organisationen bekräftar att personen i fråga dödades och att ytterligare ett antal personer skadades i en flygräd under natten.

Den palestinska vården på Västbanken meddelar också att en person dödades och att totalt åtta personer skadades.

(TT)

Människor går på gatan med plasthinkar i händerna och ser upp mot ett rökmoln ovanför krigsskadade byggnader.
Ett rökmoln stiger mot himlen efter israelisk beskjutning i Jabalia den 14 maj. Foto: AFP