Polens president Andrzej Duda har godkänt den nya kritiserade medielagen. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Kritiserad medielag sjösätts i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Polens president Andrzej Duda har undertecknat en hårt kritiserad ny lag om styrning av statliga medier. Lagen innebär att finansministern både ska utse och även kunna sparka chefer på de statliga radio- och tv-företagen.

EU har uttryckt oro över medielagen som antogs med bred majoritet i parlamentet. Rättighetsgrupper har också kritiserat. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger har varnat för att de nya reglerna kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna, och i förlängningen skulle kunna leda till att landet förlorar sin rösträtt i unionen.

Enligt tyska tidningen Die Zeit leder lagen bland annat till att berörda medier på sikt ska få ”nationella uppdrag” för att stärka publikens ”patriotiska hållning”.

Polens nya medielagar

Kritik från EU

Tillsammans med en annan ny lag, som knyter författningsdomstolen närmare den politiska ledningen, har medielagen utlöst många oroade röster i omvärlden, bland annat från EU-håll.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har tidigare kommenterat att ”frihet och mångfald i medierna är avgörande för samhället och rättssäkerheten”.

I nästa vecka tar EU-kommissionen upp utvecklingen i Polen men i dag är kommentarerna återhållsamma.

– Vi ska inte överdramatisera. Det är en viktig fråga, men vi måsta ha goda och vänliga relationer med Polen. Vi går kontruktivt fram. Vi hackar inte på Polen, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

”Ungersk utveckling”

Många bedömare har beskrivit de snabba förändringarna i Polen sedan regeringsskiftet i höstas som en ”ungersk utveckling”.

Partiledaren för det nationalkonservativa regeringspartiet PiS (Lag och rättvisa) Jaroslaw Kaczynski, som anses vara den verklige makthavaren i landet, har tidigare själv sagt att han strävar efter att göra den polska huvudstaden Warszawa till ett ”Budapest vid Wisla”.

På trettondagen hade Kaczynski bjudit in Viktor Orbán, den ungerske premiärministern vars auktoritära politik fått hård kritik, till Niedzica i södra Polen på inofficiellt besök.

Vad som avhandlades under det sex timmar långa mötet ville de två inte avslöja.

POLEN SKÄRPER LAGAR

Lagen som kontrollerar ledningen för de statliga medierna är det senaste kontroversiella lagförslaget från det styrande Lag och rättvisa (PiS). Nyligen undertecknades också en ny lag gällande landets författningsdomstol som innebär förändringar av beslutsgången i domstolen. Kritiker befarar att detta ska leda till att domstolens oberoende hotas.

Den nya medielagstiftningen har kritiserats av en rad internationella medierättighetsorganisationer. EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har dessutom bett den polska regeringen om mer information eftersom ”frihet och mångfald i medierna är avgörande för samhället och rättssäkerheten”.

Ärkekonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS) vann en klar seger i valet för knappt två månader sedan. Ny premiärminister blev Beata Szydlo, men partiet leds av förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski som anses vara den som styr regeringens arbete i bakgrunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet