Assadregimen i Syrien har fallit
Migrationsverket pausar asylhantering av syrier
Migrationsverket kommer att pausa alla asylärenden för de syrier som just nu söker asyl i Sverige.
– Givet läget går det helt enkelt inte att bedöma skyddsskälen just nu, säger rättschefen Carl Bexelius i ett pressmeddelande.
Under pausen kommer inga utvisningsbeslut att verkställas och inga beslut om uppehållstillstånd kommer fattas.
Man anger inte hur länge stoppet kommer att gälla. Däremot införs stopp "bara under begränsade tidsperioder" och ett liknande infördes i samband med talibanernas maktövertagande i Afghanistan 2021.
Flera andra europeiska länder, däribland Norge och Danmark, har meddelat samma beslut under dagen.
Överblick
Forssell: "De som vill ska återvända"
Den dramatiska utvecklingen i Syrien är givet huvudämne i korridorerna när EU:s migrationsministrar träffas i Bryssel. Miljontals syrier har flytt sitt land sedan 2011. Nu är frågan om hur många som kan och vill återvända.
Än så länge talar de flesta om att "vänta och se".
- Det är svårt att säga något med bestämdhet hur det kommer att utveckla sig. De människor som vill återvända ska naturligtvis kunna göra det och då ska vi kunna hjälpa dem att göra det. Men det är fortfarande lite tidigt, säger migrationsminister Johan Forssell (M) på en svensk pressträff. (TT)
Letar efter fängslade släktingar på bårhus
Efter al-Assads fall har en del av invånarna i Damaskus sökt sig till stadens bårhus i hopp om att hitta kroppar efter familjemedlemmar som suttit fängslade och som fortfarande saknas, rapporterar Al-Jazeera.
Enligt kanalen finns flera rum fyllda med kroppar efter fångar på bårhus, utan identifikationer eller information om vem som är vem. Många verkar ha dödats under al-Assad-regimens sista timmar och bär tecken på tortyr och svält.
Övergångsregeringen tackar för diplomatiska relationer
Syriens HTS-ledda övergångsregering tackar på Telegram flera länder för att de återupptar sitt diplomatiska arbete i Damaskus.
Bland länderna finns Egypten, Irak, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Bahrain, Oman och Italien. Enligt regeringen har även Qatar och Turkiet sagt att de snart kommer dra igång det diplomatiska arbetet igen.
Övergångsregeringen skriver att de hoppas bygga goda relationer med alla länder som respekterar det syriska folkets vilja och Syriens suveränitet.
Sveriges ambassad i Syrien evakuerades 2012 och all personal flyttades till Beirut, Libanon, eftersom läget i Syrien ansågs för farligt.
Bilder från ökänt fängelse släppta: "Omvälvande"
Det ökända fängelset Saydnaya har tömts på fångar sedan de jihadistledda rebellerna tog makten i Syrien. I dagarna kom de första bilderna från fängelset vars utformning man tidigare bara hade kunnat rekonstruera med hjälp av de fångar som suttit där.
- Bara att vi ser bilderna är omvälvande. Det här fängelset var ökänt för den tortyr och övergrepp som pågick där och det kom inte ut bilder, säger SVT:s utrikesreporter och tidigare Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.
Hör mer om fängelset som kallades för "slutstationen" i klippet ovan.
Ny flagga i Syrien? Så ser du skillnaden
Den flaggintresserade har säkert märkt att syrierna nu använder sig av en annan flagga. Här är skillnaderna.
Båda flaggorna är trikolorer. Den som användes under al-Assad-styret har tre horisontella linjer - röd, vit och svart. Flaggan som nu hissas har också tre horisontella linjer, men dessa är i grönt, vitt och svart. Det finns olika tolkningar av vad färgerna står för i flaggorna.
al-Assad-flaggan har två gröna stjärnor i mitten som representerar Syrien och Egypten som under en kort tid var i union.
Det nya styrets flagga har tre röda stjärnor i mitten som representerar Syriens tre stora distrikt: Aleppo, Damaskus och Dayr az-Zawr.
Den nya flaggan är egentligen inte så ny utan har använts förr, bland annat i samband med kampen om självstyre på 1900-talet.
SVT:s utrikesreporter: Tagit kontroll över statsfunktioner
SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg och fotograf Pablo Torres är på plats i Syriens huvudstad Damaskus. Där är säkerhetsläget svårt att bedöma, säger Carl Fridh Kleberg.
Firandet fortgår än, samtidigt som många är osäkra på vad framtiden bär med sig.
- Det är tydligt att de islamistledda rebellerna tagit kontroll över statsfunktioner. Man har börjat införa större kontroll över departement, men också på mer grundläggande nivå. Man ser till exempel rebeller dirigera trafik, säger Carl Fridh Kleberg på plats i Damaskus.
Assads parti avbryter verksamheten
Den avsatte presidenten Bashar al-Assads parti, Batthpartiet, avslutar all sin verksamhet, skriver partitidningen al-Baath.
Avbrottet gäller tills vidare. Partiets pengar, vapen och egendomar kommer att lämnas över till inrikes- och finansdepartementet.
Frankrike vill att Israel lämnar buffertzon
Frankrike uppmanar Israel att dra tillbaka styrkor från den demilitariserade buffertzonen utmed gränsen till Syrien, som kontrolleras av FN-styrkor.
En talesperson för utrikesdepartementet säger enligt AFP att det är ett brott mot tillbakadragandeavtalet från 1974 att ha militära styrkor inne i zonen.
Tidigare har Saudiarabien, Ryssland och Turkiet fördömt Israels agerande. Även FN har kritiserat Israel för att ha intagit zonen och hävdar att intrånget strider mot avtalet från 1974 - en uppgörelse som Israel menar är kollapsad med tanke på Assadregimens fall.
Ex-presidentens grav i brand
Ex-presidenten Hafez al-Assads grav har satts i brand i mausoleet i familjen al-Assads hemort Qardaha. Hafez al-Assad dog år 2000 och var far till den nu avsatte presidenten Bashar al-Assad. Han var Syriens president från 1971 till sin död.
På platsen finns även Bashar al-Assads äldre bror Bassel, som dog i en bilolycka för 30 år sen, begravd.
På bilder från platsen ses de jihadistledda rebellerna som tagit makten i Damaskus bredvid bland annat en brinnande kista.