Sveriges miljöminister Åsa Romson (MP) är på besök i Kina. ”Alla känner en oro för föroreningarnas konsekvenser på hälsa och ekonomi”, säger Romson till SVT Nyheter. Foto: Lars Moberg

Miljöministern i Kina: ”Chock att inte mer gjorts tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges miljöminister Åsa Romson (MP) är både kritisk och diplomatisk när hon nu besöker Kina. Landet får beröm för åtgärder mot klimat- och miljöutsläpp, men mer borde ha gjorts tidigare tycker den svenska ministern.

– Alla man pratar med här, från mer oberoende aktörer till regimens företrädare, känner en oro för föroreningarnas och utsläppens konsekvenser på hälsa och ekonomi, säger miljöminister Åsa Romson (MP) till SVT Nyheter på plats i Peking.

Åsa Romsons besök pågår under flera dagar. I dag träffade miljöministern Kinas vice premiärminister Zhang Gaoli, i går undertecknades ett avtal mellan Kina och Sverige om klimatsamarbete. Länderna ska utöka utbytet av experter, forskare och klimatsmart teknik.

Kinas utsläpp av växthusgaser är nu större per invånare räknat än utsläppen inom EU. Kinas andel av världens samlade klimatutsläpp har ökat kraftigt, från 14,6 procent per år 2000 till 27,3 procent per år 2013, och landets luftföroreningar har blivit hårt kritiserade – bland annat i den uppmärksammade dokumentären ”Under the dome – Investigating Chinas Smog”.

”Mer borde ha gjorts”

Frågan är om kineserna är beredda att göra de klimatåtgärder de lovat i internationella sammanhang?

– Jag tror man kan lyckas, det finns teknik och Kina är intresserat att lyssna till hur vi gjort i andra länder. Sen kan vi i utlandet känna oss chockade över att det hunnit gå så långt utan att mer åtgärder vidtagits, säger Åsa Romson till SVT Nyheter.

Använder inte ordet diktatur

Miljöministern får frågan om Kina är en diktatur. Samma fråga fick även statsminister Stefan Löfven (S) vid sitt Kina-besök nyligen. Efter Saudiarabiens missnöje med hur utrikesministern uttryckte sig om det landet så väger nu regeringens företrädare sina ord.

– Vi har från regeringen sagt att Kina är en enpartistat, det är definitivt ingen demokrati och vi har pekat på problemen med mänskliga rättigheter, säger Romson.

Miljöministern menar att öppenheten i vissa miljöfrågor är en ljuspunkt i en annan ganska dyster bild, framförallt när det gäller hårdheten i politiken och utrensningen av olika människor i partidistrikten.

– Jag har all förståelse för att många svenskar tycker att när man bryter mot mänskliga rättigheter så är det en diktatur, men i det diplomatiska språket ska vi vara finkänsliga, och då konstaterar vi att det är en enpartistat utan fria val, och att det finns behov av en mycket öppnare miljödebatt, säger miljöministern Åsa Romson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.