Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu får inte landa i Nederländerna. Foto: Ali Unal/AP/TT

Nederländerna stoppar turkisk utrikesminister från att landa

Uppdaterad
Publicerad

Haagregeringens har beslutat att neka utrikesminister Mevlüt Çavusoglu att valkampanja i landet.

Nu planerar Çavusoglu att hålla ett möte i Frankrike – och en upprörd Recep Tayyip Erdogan utlovar hårda reaktioner efter beslutet.

– De är efterföljare till nazisterna, de är fascister, sade Erdogan i ett tal i Ankara, skriver flera medier.

Ankara utdelar nazistanklagelser – och hotar att hindra nederländska plan att landa i Turkiet – efter att Nederländerna stoppade Çavusoglu från att landa.

Erdogan, som utlovar hårda reaktioner efter beslutet, antydde att Ankara kan komma att neka nederländska plan att landa på turkisk mark.

Folkomröstning i Turkiet 2017

”Galen kommentar”

Naziliknelsen tas emot med förvåning och indignation i Nederländerna.

– Det är en galen kommentar, så klart. Jag förstår att de blir arga, men här gick man långt över gränsen, sade premiärminister Mark Rutte under en kampanj inför Nederländernas parlamentsval, enligt Reuters.

Läs mer: Erdogans attack mot Tyskland – ”Beter er som på nazi-tiden”

Flera europeiska städer, bland annat i Tyskland, har den senaste tiden satt stopp för det styrande turkiska AK-partiets valaktiviteter bland exilturkar, bland annat med hänvisning till säkerhetsskäl. Även där liknade Tayyip Erdogan sina europeiska kollegors agerande vid nazisternas metoder, vilket väckte mycket starka reaktioner i Tyskland.

I Tyskland har frågan skötts på lokal nivå. I Nederländerna däremot har det hettat till så till den grad att regeringen trädde in på lördagen.

Utöka makten

Planen var att Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu skulle delta i ett valmöte i Rotterdam, för att söka stöd inför en folkomröstning i april om att kraftigt utöka presidentens makt och befogenheter. Kritiker menar att den föreslagna konstitutionen i praktiken skulle göra Turkiets president enväldig.

Flera nederländska politiker, bland annat den kontroversielle Geert Wilders, har uttalat sig negativt till mötet, och tidigare i veckan kom beskedet att det ställs in. Det förklarade dock stadens borgmästare med att platsen där mötet skulle hållas inte längre var tillgänglig.

Läs mer: FN anklagar Turkiet för allvarliga övergrepp

I en intervju med CNN Türk under lördagsmorgonen meddelade Çavusoglu att han ämnade åka till Nederländerna ändå. Han hotade med hårda ekonomiska och politiska sanktioner, om han inte fick landa.

Sanktionshoten blev för mycket för Nederländerna. Regeringen beslutade att inte ge tillstånd för Çavusoglus flygplan att landa, med hänvisning till säkerhetsskäl. Det blev omöjligt att hitta en lösning efter hoten, skriver Nederländernas premiärminister Mark Rutte på Facebook enligt Reuters.

På kvällen meddelade franska myndighetskällor att Çavusoglu planerar att hålla ett tal i Metz i östra Frankrike på söndag.

Fakta: Förslaget till ny turkisk grundlag

  • Ersätter dagens parlamentariska styre med ett presidentstyre.
  • Ger presidenten makt att utnämna ministrar och myndighetschefer.
  • Ger presidenten befogenhet att utse en majoritet av landets viktigaste domare.
  • Ger presidenten makt att styra genom dekret på de områden där befintlig lagstiftning inte existerar.
  • Avskaffar premiärministerposten och ger presidenten möjlighet att utse en eller flera vicepresidenter.
  • Ger presidenten utökade möjligheter att införa undantagstillstånd.
  • Utökar antalet parlamentsledamöter från 550 till 600.
  • Slår fast att parlamentsval ska ske vart femte år (i stället för vart fjärde). Valen ska ske samtidigt som presidentvalet.
  • Minskar parlamentets möjligheter att granska och ställa regeringen och presidenten till svars, bland annat genom att kravet på att regeringen ska godkännas av parlamentet avskaffas.
  • Ger presidenten möjlighet att sitta vid makten i 15 år vilket gör att Erdogan, som tillträdde 2014, kan bli kvar ända till 2029.

Källor: AFP, al-Jazira, Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet