Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönarattacker, stridsvagnar och hårda strider. Mycket har hänt i de ryska gränsregionerna under tisdagen. Foto: Telegram/SVT

Ryska frivilligstyrkor: Gått in i Ryssland – har kontroll över by

Uppdaterad
Publicerad

Frihet för Ryssland, Ryska frivilligkåren och den Sibiriska bataljonen, bestående av ryssar som slåss för Ukraina, uppger att de gått in i Ryssland och tagit kontroll över en by vid gränsen. Den ryska militären säger tvärtemot att de kastat tillbaka anfallarna.

Grupperna uppgav tidigt på tisdagsmorgonen att de gått över gränsen och att hårda strider med ryska styrkor pågick i regionerna Kursk och Belgorod.

”Liksom alla våra medborgare drömmer vi i legionen om ett Ryssland befriat från Putins diktatur”, sa Frihet för Rysslands inofficielle ledare ”Ceasar” i ett tal på Telegram under morgonen.

Kriget i Ukraina

I gruppernas kanaler delades senare ett videoklipp där soldater rör sig på en mörk väg med stridsvagnar och bepansrade fordon i vad som påstås vara Ryssland.

I ett annat klipp ser soldaterna ut att befinna sig i en eldstrid och i ytterligare ett sprängs en stridsvagn i ett bostadsområde. Det sistnämnda klippet har verifierats av BBC.

Ryssland: Militären höll gränsen

En talesperson för Ukrainas militära underrättelsetjänst uppgav under tisdagsförmiddagen att grupperna gått in i Ryssland på eget initiativ.

Några timmar senare förnekade det ryska försvarsdepartementet att de anfallande styrkorna lyckats ta sig över gränsen. De påstod att de slogs tillbaka av flyg, artilleri och landets ”osjälviska soldater”.

”Statsgränsen kränktes inte”, skriver de.

Men vid lunchtid kom Frihet för Ryssland, en av de anfallande grupperna, med det motstridiga påståendet att de tagit kontroll över gränsbyn Tjotkino och att ryssarna flytt orten.

Frihet för Ryssland presenterar inga bevis för påståendet, och senare meddelade gruppen att strider om byn fortfarande pågår.

Inte första gången

Frihet för Ryssland gjorde sig kända förra året då de utförde ett liknande intrång in i Belgorodregionen. De har sedan dess utfört mindre attacker mot ryska posteringar längs med gränsen.

Ryska frivilligkåren grundades av en rysk högerextremist och gjorde sig ett namn sedan de tagit på sig attacker mot byar i den ryska Brjansk i fjol.

Sibiriska bataljonen bildades under 2023 som en del av den ukrainska främlingslegionen och består av ryska medborgare varav många sägs komma från landets östra delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet