Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Trots krav på hans avgång: Wickeremesinghe vinner valet i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Trots sin impopularitet bland befolkningen blev Ranil Wickeremesinghe av parlamentet utsedd till Sri Lankas president. Nu väntas ytterligare protester i landet. 

Förra veckan avgick ex-presidenten Gotabaya Rajapaksa och lämnade landet efter stora protester och en stormning av presidentens residens. Studenter och andra grupper har även krävt Wickremesinghes avgång – han har tidigare varit premiärminister och den senaste veckan har han agerat som interimpresident.

Nu kommer Wickremesinghe, efter parlamentets beslut på onsdagen, att sitta kvar som president fram till dess att Rajapaksas mandatperiod tar slut i november 2024, skriver BBC.

Oppositionsledaren drog sig ur

På tisdagen, bara några minuter innan nomineringarna inleddes, drog oppositionsledaren Sakith Premadasa tillbaka sin kandidatur till onsdagens val.

”För det bästa för mitt land som jag älskar och de människor jag värnar om, drar dag härmed tillbaka min kandidatur till presidentposten”, skrev han på Twitter.

Premadasas parti SJB valde i stället att ge sitt stöd till Dullas Alahapperuma, som tidigare varit minister under Rajapaksa.

Stor majoritet

Parlamentet med 225 ledamöter gav 134 röster till Wickremesinghe. Alahapperuma fick 82 rösterna och vänsterkandidaten Anura Kumara Dissanayaka fick tre röster, rapporterar Reuters.

Nu återstår det för Wickremesinghes att leda landet ut ur den svåra ekonomiska och politiska kris som ledde till Rajapaksas avgång.

Regeringen har tidigare skyllt den ekonomiska krisen på coronapandemin eftersom turismen är en av landets största inkomstkällor. Experter säger dock att det till stor del har handlat om ekonomisk misskötsel från Rajapaksas sida, skriver BBC.

Premiärminister ska utses

Ranil Wickeremesinghe kommer att utse parlamentsledamoten Dinesh Gunawardena som Sri Lankas nästa premiärminister. Det uppger fyra olika politiska källor för nyhetsbyrån Reuters. Utnämningen väntas enligt Reuters ske i morgon, fredag. 73-årige Gunawardena har redan utsetts till minister för offentlig förvaltning i Wickeremesinghes nya regering, och har varit en av favoriterna att ta över som premiärminister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fredsforskaren Camilla Orjuelas analys av det turbulanta läget i Sri Lanka. Foto: TT/AP/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.