Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel är ”kolossalt beroende” av vapenleveranser från USA, säger Mellanösternexpert Alexander Atarodi. Foto: Abir Sultan/TT

”USA vill ge politisk signal till Israel – hit men inte mer”

Uppdaterad
Publicerad

USA har aldrig tidigare stoppat vapenleveranser till Israel på det sätt som nu sker, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

– Så här frostiga relationer har vi inte sett på länge.

Efter att Israel i måndags gick in med vad som har beskrivits som en ”militärt begränsad operation” i Rafah meddelade USA att man pausar sina vapenleveranser till Israel. Fortsätter Israel med en fullskalig markoffensiv stoppas vapenleveranserna helt, säger USA:s president Joe Biden.

Relationen mellan USA och Israel är väldigt spänd, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi som tidigare forskat på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Krig mellan Israel och Hamas

”Tidigare uttalanden verkat inte gett effekt”

USA har varit Israels största vapenleverantör längre – långt innan starten av det storskaliga kriget mellan Hamas och Israel den 7 oktober. Det är första gången som USA nu officiellt pausar vapenleveranserna.

– Det verkar som tidigare uttalanden inte gett tydlig effekt på Israel, säger Atarodi, och fortsätter:

– Genom att officiellt dra den här röda linjen gentemot Rafah vill man ge en tydligare politisk signal till Israel – hit men inte mer.

Israel: Vapenreserverna räcker

Israeliska militären säger sig ha tillräckliga vapenreserver för att utföra en markinvasion av Rafah och andra planerade militära operationer i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på torsdagen att Israel kan ”klara sig själva” om det behövs.

– Om det blir nödvändigt kan vi strida med våra näbbar och klor.

Förhandlingar avslutade

Samtidigt har förhandlingarna om vapenvila gått i stå, berättar SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid. Både Hamas och Israel anser att de senaste två dagarnas förhandlingar i Kairo är avslutade.

– Många trodde att det var nära nu, men det har inte blivit något avtal. Förmodligen kommer samtalen att återupptas, det måste bli en vapenvila någon dag, men just nu finns det ingenting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet