Psykiatriker slår tillbaka om diagnos

Uppdaterad
Publicerad

I rättegången mot den misstänkte terroristen Anders Behring Breivik var det i dag dags för rättspsykiatrikerna Synne Sörheim och Torgeir Husby. De var de som slog fast att Breivik inte var tillräknelig under dåden den 22 juli i fjol.

Frågan många ställde sig var om Synne Sörheim och Torgeir Husby skulle ändra sin bedömning av Breivik.

Det blev inte så. Torgeir Husby gick till hårt angrepp mot sina kolleger som kritiserat slutsatsen att Breivik inte var tillräknelig.

Rättegången mot Breivik

Han kallade sina kritiska kolleger ”illvilliga, principlösa och oprofessionella”.

Han sade att han är upprörd över hur kolleger så tvärsäkert kunnat kritisera hans och Sörheims slutsatser utan att ens ha mött Breivik.

-När det gäller våra kritiker har alla fjärrdiagnos som gemensam metod. Några av dem menar uppenbarligen att deras förmåga att diagnosticera, inte bara kompenserar för den i normala kliniska sammanhang obligatoriska förutsättningen att man ska tala med den man diagnosticerar, utan i deras fall gör denna förutsättning helt överflödig, sade Torgeir Husby.

-I detta fall är det viktigare än någon annan gång,  sade han.

-Det har sagts mycket om psykiatrin men jag känner mig säker på att eftervärlden, när kamerablixtarna slocknat,  kommer att förundras över det illvilliga och principlösa beteendet

Om Breivik var tillräknelig eller inte vid dåden den 22 juli är avgörande för vilket straff han får. Om han bedöms ha varit otillräknelig kan han i princip bli en fri man om bara några år.

Extrem situation

Vid dagens förhandlingar sade Torgeir Husby att det var en extrem situation att undersöka Breivik. Han underströk att de inte bestämt sig för en diagnos på ett tidigt stadium. De samlade in material utan att slå fast någon diagnos. 

Dock slog det de två rättspsykiatrikerna under undersökningen hur ”underlig” Breivik var.

De två rättspsykiatrikerna har kritiserats för att de inte tagit med andra aspekter på Breiviks beteende, till exempel  politiska, historiska eller religiösa.

Husby slog fast att de varken är historiker eller religionsvetare. Det viktigaste är den kliniska psykiatriska observationen och diagnosen.

-Man inhämtar till exempel inte mängder av teologisk expertis varje gang man möter någon som tror att han är en ny Jesus.

-Man kallar inte heller in en militär när någon hävdar att han är Napoleon.

-Vi är varken historiker, dataspelsexperter eller annat, sade Husby.

Husby påpekar också att de naturligtvis tvivlat på diagnosen av Breivik under arbetets gång men att den rättspsykiatriska förklaringen inte är framlagd  ”under tvivel”.

Torgeir Husby sade också att han och Synne Sörheim inte har någon speciell ”hang up” om en särskild diagnos.

-Vi har ingen sekteristisk tillhörighet, sade han.

13 samtal med Breivik

Synne Sörheim redogjorde för den rättspsykiatriska förklaringen mera i detalj.  Hon citerade bland annat  flera av Breiviks mer eller mer verklighetsfrämmande uttalanden.

Hon redogjorde särskilt för vad Breivik sade i polisförhören på ett tidigt stadium,  redan samma dag som terrordåden.

Bland annat berättade hon att Breivik sagt att han under lång tid simulerat tortyr för att förbereda sig för förhören och han trodde att han skulle bli avrättad. Breivik sade också att det finns 80 celler av Knights Templar i Europa och att han var cell nummer ett.

Breivik redogjorde i förhören för fruktansvärda detaljer från terrordåden utan att visa någon ånger, berättade hon också.

Hon sade också att de två rättspsykiatrikerna behövde 13 samtal med Breivik för att få tillräckligt med data. Dessutom har de haft tillgång till  polisförhören med Breivik, både som text och video- och ljudupptagningar.

Enligt Sörheim har hon och Husby sett totalt 140 timmar med förhör av Breivik.

Grandios och verklighetsfrämmande

Synne Sörheim och Torgeir Husby redogjorde också för Anders Behring Breiviks barndom och tonårstid och de observationer som gjordes då.  Breivik och hans mor var ju föremål för flera undersökningar. Man var bekymrad över familjens situation men det ansågs inte så allvarligt att modern borde fråntas vårdnaden.

De två rättspsykiatrikerna citerade uttalanden och beskrev beteenden hos Breivik i syfte att styrka slutsatsen att han inte är tillräknelig.

Framför allt lyfter Sörheim och Husby fram det som kan visa att Breivik har en grandios och verklighetsfrämmande uppfattning om sig själv och sin roll. Bland annat kallar sig Breivk ”en perfekt riddare” och en person med ”extremt starkt psyke – starkare än någon annan jag känner”.

Godis, munskydd och uniform

De berättade bland annat att Breivik beskriver sina egna personliga intressen som viktiga för ”den revolutionära kampen”. Han har till exempel sagt att det är bra för kampmoralen att titta på en tv-serie som man tycker om.

Bra för kampmoralen är enligt Breivik också att äta godis. Han nämner några särskilda sorter som är särskilt bra.

Torgeir Husby läste även upp Breiviks mors berättelse. Enligt henne vänder det definitivt vårvintern 2010 när Breivik börjar uppträdda alltmer konstigt.

Han hade munskydd i lägenheten, åt på sitt rum, växlade mellan att inte vilja vara i närheten av modern och att sätta sig litet för nära henne i tv-soffan.

-En gång kysste han mig på kinden. Det blev så våldsamt alltihop,  säger hon.

Någon gång hade han uniformsliknande kläder med ordnar på sig och att han köpte skjutvapen som han förvarade på sitt rum. När modern opponerade sig fick hon veta att han behövde vapnen för det stundande inbördeskriget.

Modern tillfrågades om hon inte någon gång tänkte att sonen hade blivit sjuk.

-Jag tänkte ju på att det började bli helt galet. Efter hand blev det obehagligt, äckligt, det kändes otryggt. Som om jag inte kände honom längre. Så jag tänkte att det måste vara något fel i huvudet,  berättade modern enligt Husbys referat.

Husby och Sörheim anser att Breivik blev sjuk och tappade normal omdömesförmåga redan 2006 när han flyttade hem till modern.

Paranoid schizofreni

Den diagnos av Breivik som Sörheim och Husby kom fram till i den rättspsykiatriska förklaringen är paranoid schizofreni. De anser att Breivik inte är straffrättsligt tillräknelig.

Under fredagen ställer rätten frågor till Sörheim och Husby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet