Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur skadliga är egentligen skärmar för barn? Medieprofessor Helena Sandberg anser att råden är överdrivna. Foto: Storyblocks

Medieprofessorn: ”Råden om barns skärmtid gör mer skada än nytta”

Uppdaterad
Publicerad

Rekommendationerna kring skärmtid för små barn är omöjliga att leva upp till och skapar oro bland föräldrar enligt en ny studie.

– Det är väldigt svårt att skärmsäkra inte bara sin hemmiljö, utan hela samhället,” säger Helena Sandberg, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet.

WHO och Barnläkarföreningens råd om skärmtid för små barn är orealistiska och försvårar vardagen för föräldrar. Detta enligt en ny rapport från Lunds universitet där forskare har studerat 16 familjer med barn mellan noll och tre år genom att intervjua föräldrarna och filma i deras hem. På så sätt har forskarna fått inblick i hur digitala medier är en del av barnens vardagsliv. Rapporten ingår i ett större forskningsprojekt.

Forskarna oense

Barn under två år ska helt undvika digitala skärmar enligt råden från Svenska Barnläkarföreningen och WHO. Barnläkarföreningen gör dock undantag för korta videosamtal med exempelvis mor- och farföräldrar.

– Det är ett tecken på att våra rekommendationer inte är rabiata. Men det finns så mycket vetenskap som tyder på att mycket skärmanvändning hos små barn påverkar deras hälsa och utveckling. Det handlar om språkutveckling, risk för övervikt och närsynthet. Barn lär sig väldigt lite eller ingenting av det de ser på skärmar, säger Ulrika Ådén, professor i barnmedicin och ordförande i Barnläkarföreningen.

Men Helena Sandberg menar att sambanden är omtvistade.

– I WHO:s rekommendationer är de väldigt tydliga med att de vilar på svag evidens, alltså att forskningen inte är glasklar. Jag vill också hävda att föräldrar inte lämnar sina barn ensamma med en skärm timme efter timme, vilket man nästan kan tro med tanke på alarmismen. Följer man råden om totalt undvikande skulle det innebära att dagens unga blir den första generationen sedan 50-talet som växer upp helt och hållet utan skärmar.

Barnläkarföreningens rekommendationer kring digitala medier för barn

0–2 år

  • Ingen skärm.

2–5 år

  • Högst en timmes skärmtid om dagen
  • Innehållet ska ha hög kvalitet, t.ex. innehåll med tal och långsamt tempo. Undvik animerat innehåll med snabba klipp, reklam och våld.
  • Ha uppsikt som vuxen för att sen kunna prata om innehållet.
  • Undersök mediet innan barnet provar.
  • Tidsbestäm användandet för att underlätta avslut.
  • Använd inte skärmar för att trösta eller distrahera, med undantag för medicinska procedurer, t.ex. ta en spruta.
  • Lägg undan skärmar när de inte används.
  • Ha skärmfri tid vid måltider, lekstunder och innan läggdags.

Källa: Svenska Barnläkarföreningen

WHO:s rekommendationer

  • Ingen skärm före två års ålder.
  • Högst en timmes skärmtid för barn 2–4 år, ju mindre desto bättre.

Källa: WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.