Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar forskaren Lisa Thorell vid Karolinska Institutet om varför den ökade skärmtiden är ett bekymmer. Foto: SVT

Forskaren: ”Skärmtiden har blivit för lång”

Publicerad

Många barn- och ungdomar tycker att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier. Det visar flera undersökningar från Statens medieråd. Forskaren Lisa Thorell vid Karolinska institutet som tittat på hur användningen av sociala medier påverkar barn och ungdomars hälsa säger att skärmtiden nu blivit alldeles för lång.

Hon var en av dem som för 10-15 år sedan gick ut och sa att tiden inte är det viktigaste utan vad barnen egentligen gör framför skärmen som har störst betydelse, men nu har hon ändrat uppfattning.

– Nu är det faktiskt så att skärmtiden har blivit så lång att dygnets timmar inte räcker till. Det går ut över sömn, motion och skolarbete bland annat, säger Lisa Thorell, forskare i klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Lisa Thorell som har stor kunskap i ämnet menar att vårdnadshavare behöver hjälpa barnen att hitta en balans. Hon tipsar om att använda den mentala tallriksmodellen som Karolinska institutet ofta använder.

– De har helt enkelt inte tillräckligt bra självreglering för att kunna låta bli digitala medier, säger hon.

Hör mer om den mentala tallriksmodellen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.