Foto: TT

Fysikpris för upptäckt av neutriners förvandlingskonst

Uppdaterad
Publicerad

Takaaki Kajita och Arthur B McDonald får årets fysikpris för upptäckten att neutriner har massa.

Takaaki Kajita och Arthur B McDonald får dela på 2015 års Nobelpris i fysik. De två får priset för ”avgörande insatser i experiment som avslöjat att neutriner byter identitet”.

Ändrat vår förståelse för materiens innersta

Nobelpriset 2015

Upptäckten att neutriner kan byta skepnad är i sig ett bevis för att de har massa.

”Upptäckten har ändrat vår förståelse av materiens innersta och kan visa sig avgörande för vår bild av universum”, skriver Vetenskapsakademien.

De två pristagarna har löst en gåta som fysiker brottats med länge med sin forskning som visat att neutriner, som länge ansågs masslösa, måste ha massa, om än väldigt liten.

Den beskrivs som ”epokgörande för partikelfysiken”. Neutrinerna är de – efter ljuspartiklar – talrikaste partiklarna i universum och jorden bombarderas ständigt av dem. De skapas bland annat i kärnreaktioner i solens inre samt i reaktioner mellan kosmisk strålning och jordens atmosfär.

– Man har en stor badbassäng i en gruva och letar efter en partikel där. Det finns ett sätt att fånga dem på även om det är svårt. Det är även kul att man belönar stora samarbeten mellan forskare och att stora experiment uppmärksammas, säger Karin Schönning, hadronfysiker Uppsala universitet.

– Neutrinon är en väldigt underlig partikel för den växelverkar så oerhört svagt. Det gör att den får en särställning inom elementarpartikelfysiken, säger Lars Brink, professor i teoretisk elementarpartikelfysik till SVT.

”Identitetsbyten hos några av universums vanligaste medborgare”

Forskare har länge försökt lösa gåtan kring neutriner, och kunskapen om hur de fungerar kan förändra vår bild av universum, menar Jens Ergon, vetenskapsjournalist med bakgrund inom fysikområdet:

– Den ena biten är att den fysik som vi känner till idag säger att neutriner ska inte ha någonmassa. Att den har en massa säger att det måste finnas något bortomdenna nuvarande modellen för materiens uppbyggnad. Det måste betyda att den teori vi har i dag är ofullständig.Den andra biten är att det bildades väldigt mycket när universum bildades, så hur de beter sig har haft en väldigt viktigt betydelse i hur universum har utvecklats.

Fakta: Fysikpristagarna

Arthur McDonald föddes år 1943 i Kanada. Fil dr 1969 vid California institute of technology. Professor emeritus vid Queens university, Kingston Kanada.

Takaaki Kajita, född 1959 i Japan. Han blev fil.dr 1986 vid University of Tokyo, Japan. Han är chef för Institute for Cosmic Ray Research och professor vid University of Tokyo, Kashiwa, Japan.

Källa: nobelprize.org (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet