Alzheimer drabbar många. Foto: AP/TT

Nya metoden som tidigt kan spåra Alzheimer

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har hittat en metod som kan upptäcka Alzheimer tidigt. Det kan göra det möjligt att snabbare ställa diagnos och följa utvecklingen av sjukdomen.

Alzheimer är världens vanligaste demenssjukdom. Den gör att hjärnans nervceller förtvinar, samtidigt som minnet börjar svikta.

Nu har forskare vid Uppsala universitet tagit fram en metod som framgångsrikt testats på möss, och som kan göra det möjligt att tidigare få diagnos och förbereda sig på sjukdomen.

– Det här är första gången man tagit fram en metod som kan mäta fortskridandet av sjukdomen och även upptäcka den tidigare, säger Lars Lannfelt, professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Antikroppar visar tidiga tecken

Metoden bygger på att man använder antikroppar som fäster vid ett specifikt protein som är ett förstadium till de abnorma proteininlagringar, så kallade amyloida plack, som kännetecknar alzheimer.

Forskarna har lyckats hitta en metod som gör att dessa antikroppar kan ta sig in i hjärnan och där de kan spåra tidiga tecken på demenssjukdomen.

Sedan tio år tillbaka har standardmetoden varit att använda en pet-kamera för att upptäcka amyloida plack i hjärnan med hjälp av en spårmolekyl, men enligt Lannfelt är det mer effektivt med antikroppar eftersom de är mycket specifika och kan skräddarsys för att hitta exakt den substans man letar efter – i det här fallet är det alzheimer. Men antikroppar skulle även kunna användas för att upptäcka andra sjukdomar, menar Lannfelt:

– Vi jobbar även med Parkinsons sjukdom. Andra områden kan vara depression och bipolär sjukdom. Om man bara vet vilket protein som är inblandat, så kan man hitta eller ta fram den antikropp som då fäster vid det protein som på något sätt förändras i koncentration vid en viss sjukdom.

Viktigt med tidig diagnos

Trots att det i nuläget inte finns några effektivt sätt att behandla Alzheimer ser han det ändå som viktigt att få en så tidig diagnos som möjligt om man drabbats av demenssjukdomen:

– Det gör att man bättre kan förbereda sig, och klara av de problem som kommer.

Han menar att det även finns goda chanser att vi inom några år kommer att få behandlingar som fungerar:

– Då kommer det att vara oerhört viktigt att så tidigt som möjligt veta om en person drabbats, och även bättre kunna studera hur sjukdomen forskrider, säger han.

Forskarna kommer nu att inleda kliniska tester på människor.

Studien publiceras i tidskriften Nature Communications.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.