Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny 3d-teknik gör ögonproteser ännu mer verklighetstrogna – och snabbproducerade. Foto: Stephen Bell / Ocupeye ltd

Så 3D-printas ögonproteser

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 200 personer bär idag ett 3D-printat öga som Johann Reinhard har tagit fram.

– Vi har blivit bättre och bättre på att få till den rätta färgåtergivelsen, säger han.

Ungefär åtta miljoner människor i världen saknar i dag ett öga. Det kan bland annat bero på att ögat har drabbats av cancer eller att ögat har skadats i en olycka och behövt opereras bort. Protesögon tillverkas traditionellt för hand, antingen av glas eller i akrylplast.

Johann Reinhard är datorvetare vid forskningsinstitutet Fraunhofer IGD i Darmstadt och har utvecklat en teknik för att 3D-printa ögon. År 2021 sattes det första ögat in hos en människa i samarbete med en ögonklinik i London. Då var tekniken inte helt färdigutvecklad enligt honom. Färgen mörkbrun var svår att få till.

Framsteg

Svårt att se skillnad

– Men nu kan vi göra bra bruna ögon. Det kan vara svårt att se vilket öga som är protes och vilket som inte är det, säger han.

Tekniken bakom publiceras i en studie i veckans Nature Communication. Johann Reinhard hoppas nu att fler kan få 3D-printande ögonproteser.

– Vi hoppas att de snart ska vara tillgängliga i Tyskland och sen i resten av Europa, säger han.

Går inte att justera efteråt

Eva Johannsson är en så kallad anaplastolog vid företaget Ansiktsprotetik som tillverkar ögonproteser. Hon har varit i kontakt med en av utvecklarna av 3D-printade protesögon men ser en fördel med traditionell tillverkning: Det är lätt att göra justeringar på proteser vid utprovningen, som att ändra storlek och läge på irisen.

– Det är svårare att manuellt justera ett 3D-printat öga. Om den inte passar måste ögonhålan scannas om och sen ska den 3d-printas ut och då kan det dra ut på tiden, säger hon.

Kan du skilja på ett protesöga och ett riktigt öga? Spela videon för att titta efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet