Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sant eller falskt • Har män lättare att bygga muskler än kvinnor? Fysiologen Jessica Norrbom svarar. Foto: Storyblocks

Ny studie: Män måste träna mer än kvinnor för maximala hälsofördelar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor kan träna mindre än män, men få bättre skydd mot dödliga sjukdomar. Det visar en ny studie.

– Det är förvånande att kvinnor vid en mindre mängd eller lägre nivå av fysisk aktivitet ändå fick mycket större effekt än männen, säger Jessica Norrbom, fysiolog på Karolinska Institutet.

I en ny studie har över 400 000 vuxna amerikaner rapporterat in hur mycket de tränat mellan 1997 och 2019. Sedan jämförde forskarna skillnaderna mellan kvinnor och män i förhållande till dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar.

– Som förväntat var dödsrisken mindre för alla som rapporterade att de rört på sig, jämfört med de som mest suttit still. Men det som är spännande var att dödsrisken minskade med 24 procent för kvinnor, och 15 procent för män, säger kardiologiprofessor Susan Cheng, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Kvinnor minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar dubbelt så fort

Forskarna undersökte måttlig till kraftigare fysisk aktivitet, såsom snabba promenader eller cykling. Enligt studien hade män som tränade fem timmar i veckan bäst chans att överleva, medan det för kvinnor räckte med två och en halv.

Gällande styrketräning fick män maximala hälsofördelar vid tre pass i veckan. För kvinnor räckte det med ett.

Genus en viktig pusselbit

Jessica Norrbom understryker att det här är en enkätstudie där man inte kontrollerat att personerna rört på sig så mycket som de säger.

– Män har också, enligt andra undersökningar, en tendens att överskatta sin fysiska aktivitet, säger hon.

Andrew Freeman, kardiolog på amerikanska National Jewish Health Center, bekräftar i ett mejl till SVT att det finns fler studier som undersökt varför kvinnor svarar annorlunda på träning.

– Det kan bero på fysiologi och kanske till och med skillnader i muskelfibrer. Vi känner inte till alla bakomliggande mekanismer, men annan data tyder på att könsskillnader spelar en stor roll. Vi rör oss mot en tid av individanpassad vård som måste ta genus i beaktande, skriver Freeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.