• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Världsberömde kirurgen Paolo Macchiarini har gjort tre experimentella transplantationer utan etiskt tillstånd. Foto: SVT

Ifrågasatte stjärnkirurgen frias från fuskmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

Den världskände kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig inte skyldig till forskningsfusk när han opererade in konstgjorda luftstrupar på tre patienter vid Karolinska sjukhuset. Det slås fast av KI:s egen utredning som presenterades i dag. Kirurgen utreds fortfarande för grovt vållande till annans död eftersom två av patienterna dog.

Två av de patienter som fått experimentella luftstrupar inopererade är döda och den tredje intensivvårdas fortfarande efter flera år. Men det som Karolinska Institutet (KI) utrett är om Paolo Macchiarini, som då var gästprofessor vid KI, gjorde sig skyldig till oredlighet i forskning när han använde den oprövade tekniken på människor.

Oaktsamt men inte fusk

Nyheten kunde SVT berätta  i januari. Senare gjorde Uppdrag granskning en fördjupning där man visade hur Macchiarini tack vare operationerna, som fram till att patienterna avled ansågs som mycket framgångsrika, kunde bli  publicerad i ansedda forskningstidskrifter.

KI:s utredning konstaterar att kirurgens agerande är oaktsamt, men det bedöms inte som forskningsfusk.

– Vi har konstaterat att beslut om operation har skett i enlighet med våra rutiner och att de tre operationerna är inte att betrakta som forskning, säger KI:s rektor Anders Hamsten till SVT Nyheter.

Externe granskaren förvånad

Slutsatsen förvånar professor emeritus Bengt Gerdin, den externe granskare som på uppdrag av KI utrett ärendet och så sent som i maj kom fram till att kirurgen hade fuskat.

– Men efter att min granskning blev klar har det rasslat in 1.000 nya sidor som jag aldrig fick ta del av, säger Bengt Gerdin till TT.

Men KI säger att det inte var forskning, utan vård.

– Men då kan man inte kalla det för en studie och skicka in det till en tidskrift. Lancet är en klinisk forskningstidskrift, ingen vårdtidning.

Vetenskapsrådet, som har stoppat alla utbetalningar till forskaren, är av samma åsikt.

– Jag kan inte förstå hur man kan komma fram till att operationerna inte är forskning. I publikationerna framgår det klart och tydligt att det är forskning, säger Sven Stafström, myndighetens generaldirektör till TT.

Anmäldes av sjukhusläkare

Bakom anmälningarna mot Paolo Macchiarini står fyra läkare vid Karolinska universitetssjukhuset som menade att transplantationerna utfördes trots att det saknades etiska tillstånd och vetenskapliga belägg för att de konstgjorda luftstrupar som opererades in skulle utvecklas tiill en fungerande luftväg med hjälp av patientens egna stamceller.

Karolinska sjukhuset har å sin sida hävdat att etiska forskningstillstånd inte behövdes, eftersom det var fråga om att rädda liv i en vårdsituation. Den linjen får nu rätt av utredningen som menar att operationerna är att betrakta som sjukvård, inte forskning.

– Transplantationerna har gjorts eftersom inga andra operationer fanns att använda. Vi konstaterar att kommunikationen mellan forskningen på KI och vården på Karolinska sjukhuset varit bristfällig och vi ska vidta åtgärder. Bland annat ta fram regelverk och rutiner för behandlingsforskning, säger Anders Hamsten.

Polisutredning av dödsfallen

Transplantationerna utfördes 2011 och 2013 på patienter från Eritrea, USA och Turkiet. Kirurgen Paolo Macchiarini utreds fortfarande av polis och åklagare för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppskada.

Vad säger ni om att en åklagare utreder vållande till annans död?

– När det gäller polisanmälan så får den ha sin gång. Jag kan inte gå in på detaljer, vi får se vad den visar, säger Johan Bratt, chefsläkare på Karolinska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.