Blodapelsinkaka med rosmarin

blodapelsinkaka

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den här kakan är ett konstverk att ställa fram på fikabordet eller skiva upp som dessert med lösvispad grädde eller glass. Den doftar och smakar ljuvligt av smör, apelsin och rosmarin. En spännande och fräsch smakkombination som går bra att förbereda i god tid.

Ingredienser

15portioner

  • 4
    blodapelsiner, gärna ekologiska
  • 1,5dl
    vatten
  • 380g
    strösocker
  • 180g
    smör, mjukt
  • 3
    ägg, rumstempererade
  • 180g
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1msk
    färska rosmarinblad, hackade
  • 4msk
    yogurt
  • lösvispad grädde eller vaniljglass till servering

Så lagar du

  1. Koka upp vatten och 200 gram socker. Tvätta och skiva apelsinerna tunt, ca 3 mm, det är enklast om apelsinerna är fasta och med mandolinen eller vass kniv. 
  2. Lägg ner dem i sockerlagen, sjud försiktigt 10 minuter. Dra av från plattan och låt svalna.
  3. Förbered en form med löstagbar botten ca 23 cm. Kläm fast ett bakpapper i botten, smöra kanterna med smör och mjöla dem. Ringla lite sockerlag i botten och lägg apelsinskivorna omlott ovanpå. Sätt ugnen på 180 grader vanlig värme, 160 grader varmluft.
  4. Vispa smör och resterande socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner blandningen i smöret. Tillsätt yoghurt.
  5. Häll smeten i formen och jämna till ovansidan. Grädda mitt i ugnen tills kakan är genomgräddad. Det tar cirka 40 minuter. Testa att kakan är genomgräddad med en sticka. Låt kakan svalna 10 minuter i formen, lossa kanterna med en kniv. Vänd upp kakan på ett fat, lossa kanter och papper försiktigt.
  6. Förvara kakan i kylen, den håller cirka 3 dagar. Kakan går bra att frysa in.

Dela det här receptet med dina vänner!