Svenskt EM-brons i damstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson gick ut som fyra på slutsträckan men förde upp Sverige till brons i orienterings-EM i Falun. Ryssland vann före Finland.

Tove Alexandersson inledde hemma-EM i Dalarna med en femte och en fjärde plats på medel- respektive långdistansen. Och i stafetten fick hon så äntligen kliva upp på pallen.

-Jag är jättenöjd. Alla har presterat bra så det är jättekul att få en bronsmedalj, säger 19-åringen till SVT Sport.

Orienterings-EM 2012

Fyra vid växlingen

Annika Billstam inledde för Sverige och låg med i täten in till växlingen. Reserven Lina Strand gjorde, i Helena Janssons frånvaro, ett kanonlopp på andra sträckan och skickade ut Tove Alexandersson som fyra på slutsträckan.

Då var Sverige nästan två minuter från guldet – eftersom Schweiz överraskande hade valt att låta EM-drottningen Simone Niggli springa andrasträckan. Niggli hade dock inte gjort något topplopp utan växlade ”bara” 1.33 före finskan Merja Rantanen och Svetlana Mironova, Ryssland.

Och eftersom Schweiz avslutare Judith Wyder bommade stort på en lurig sluttningskontroll tidigt på banan kunde de jagande lagen gå förbi.

-Jag hade en liten lucka upp till Ryssland och Finland. Jag såg dem lite på slutet men då var de ganska långt före, berättar Alexandersson efter målgång.

Ryabkina sprang hem guldet

Minna Kauppi, som har fört Finland till fem VM-guld de senaste åren, strulade till det när hon stämplade vid sista kontrollen och Rysslands Tania Ryabkina kunde spurta hem guldet.

Där bakom kunde Alexandersson säkra tredjeplatsen utan större problem eftersom danska Maja Möller Alm gjorde misstag under banan.

-Jag försökte att bara göra mitt eget lopp och det fungerade bra, säger svenskan.

-Det här var jätteroligt. Det skulle verkligen vara kul att få chansen någon mer gång att få springa sista sträckan. Jag tycker att det är väldigt häftigt att få avgöra.

Fakta

Resultat EM-stafett damer

1 Ryssland 1 115.35 (Efimova, Mironova, Ryabkina)

2 Finland 1 + 0.09

3 Sverige 1 + 0.55 (Annika Billstam, Lina Strand, Tove Alexandersson)

4 Danmark 1 + 3.45

5 Norge 1 + 4.13

6 Schweiz 2 + 4.29

7 Schweiz 1 + 5.10

8 Finland 2 + 6.54

9 Sverige 2 + 7.03 (Anna Forsberg, Lilian Forsgren, Lena Eliasson)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-EM 2012

Mer i ämnet