Fredrik Johansson, Anders Holmberg och Jonas Leandersson. Foto: Scanpix

Svenskt silver i EM-stafetten

Uppdaterad
Publicerad

När Sveriges förstalag bommade bort sig på slutsträckan klev andralaget fram. Anders Holmberg förde laget till stafettsilver i orientering-EM.

-Jag kunde inte göra så mycket mer, säger Holmberg till SVT efter spurtuppgörelsen mot Matthias Kyburz i Schweiz andralag.

-Tyvärr kom jag lite dåligt till tredje sista kontrollen, då sprang Kyburz förbi. Jag hade egentligen greppet innan men som träningspartner visste jag att han skulle bli svår att knäcka.

Orienterings-EM 2012

Gårdagens sprintmästare Jonas Leandersson inledde stabilt för silverlaget på första sträckan och Fredrik Johansson förde upp laget till den absoluta täten på den andra.

Tät sistasträcka

Slutsträckan blev tät och jämn. Vid varvningen låg Sverige 2, Schweiz 2 och Frankrike i täten, strax före Norge. Och i mål var det just Frankrike som knep bronset.

Förstalaget var med i tätklungan efter första sträckan men Johan Runesson tappade på andra. Gustav Bergman försökte jaga i kapp på sista sträckan men fick nöja sig med en sjätte plats.

Slet av hälsenan

För Schweiz förstalag var det en riktigt tung dag sedan dubble långdistansvärldsmästaren Daniel Hubmann linkade i mål på andrasträckan. Hubmann gjorde sig illa på en bro, precis före upploppet. De första prognoserna talar om en avsliten hälsena, vilket skulle göra att han missar hemma-VM i Lausanne 14-22 juli.

Fakta

Resultat EM-stafett

Resultat herrstafetten EM, Falun:

1 Schweiz 2 113.43 (Martin Hubmann, Müller, Kyburz)

2 Sverige 2 + 0.03 (Jonas Leandersson, Fredrik Johansson, Anders Holmberg)

3 Frankrike 1 + 0.12

4 Norge 1 +0.16

5 Ryssland 1 + 0.55

6 Sverige 1 + 2.36 (Erik Rost, Johan Runesson, Gustav Bergman)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-EM 2012

Mer i ämnet