Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Ståhl. Foto: TT

Ståhl utan medalj efter underkänt kast: ”Chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl missade medalj när han skulle försvara sin VM-titel från Doha 2019. Svensken slutade fyra. Tronskiftet stod klart när Kristjan Ceh vann på över 71 meter.

– Jag blev lite chockad, säger Ståhl till SVT Sport.

Han försökte ladda om eftersom tre kast återstod efter det långa underkända kastet där hälen var på fel sida. Om det godkänts skulle det gett en bronsmedalj.

– Det var dåligt av mig, det var synd. Jag var ändå på gång med 69 plus. Men chocken satt kvar och gjorde det svårt att hålla fokus och fortsätta även om jag var förberedd på det, säger han.

Friidrotts-VM

I tredje omgången fick Ståhl sina uppmätta 69,16 underkänt efter videogranskning, något han fick reda på två minuter senare. Han var uppe på den främre ringkanten. Något svenska ledare undersökte om de kunde protestera mot. Ståhl visste då inte själv om det var ett övertramp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Sport

Förbundskaptenen Kajsa Bergqvist, som stod i mobilkontakt med kasttränaren Åke Ruus såg dock det klara övertrampet i videorummet.

– Jo, men där ser man det klart och tydligt, säger Ståhl när han ser bilderna.

Ceh överlägsen värdig vinnare

Istället säkrade Ceh vinsten några minuter senare med 71,13. Det kändes som ett tronskifte. Ståhl som kastade över 70 meter på uppvärmningen slutade fyra på 67,10. Medan Simon Pettersson var femma på 67,00.

– Den här tävlingen speglar säsongen i stort. Han har långa kast i sig men den vanliga stabiliteten saknas, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

– Jag ville ganska mycket och försökte utmana det, men det höll inte hela vägen. Det var skönt att få 67:an i alla fall, annars hade det varit katastrof, säger Pettersson.

”Tredje kastet för att säkra medaljen”

Kristjan Ceh tog sin första stora seniortitel. Han har tagit jättekliv den här säsongen. 

– Det känns fantastiskt. Det var ett riktigt bra kast. Jag ska fira min första stora medalj, säger Ceh.

Han backades av den förre storkastaren Gerd Kanter.

–De två första kasten var säkerhetskast, det tredje var för att säkra medaljen. Jag tror att han kommer att vinna och kasta 72 meter. Här är en född mästare och den här tävlingen känns klar, sade Cehs tränare Gerd Kanter efter 71,13-kastet i tredje omgången som även var mästerskapsrekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet