Se Sveriges två inledande mål i spelaren ovan. Foto: SVT

Sverige tar brons efter strålande tredje period mot Slovakien

Sverige har tagit brons på U18-VM.

Småkronorna stod för en strålande tredje period där samtliga mål i 4–0-segern kom.

– Det är ett avslut som heter duga, kommenterade Dusan Umicevic om Lucas Petterssons 1-0-mål i SVT:s sändning.

Småkronorna jagade en bronsmedalj, efter gårdagens tunga semifinalförlust mot Kanada, men Slovakien stod upp bra stora delar av matchen.

Till skillnad från målkalaset mot Kanada var det en stängd tillställning där bägge lagen inte ville bjuda på något i onödan. Det var knappt slovakist övertag i den första perioden som avslutades mållös.

I den andra akten växte Sverige in i matchen och Linus Eriksson var nära att bryta dödläget med ett stolpskott från blålinjen.

”Det är ett avslut som heter duga”

Knappt två minuter senare såg det slutligen ut som att det efterlängtade ledningsmålet kom för Sverige genom Modo-talangen Lucas Pettersson. Då visade det sig att Melvin Fernström var offside i uppbyggnadsfasen och målet dömdes bort.

Lucas Pettersson skulle dock få revansch. I mitten av den tredje perioden hittade han nätet på nytt med ett välriktad handledsskott.

– Det är ett avslut som heter duga. Oj, så skönt för hans del och för Småkronorna. Ett fantastiskt fint avslut, kommenterade Dusan Umicevic.

Sju minuter senare fick även Melvin Fernström, som var offside i upprinnelsen till det bortdömda målet, en viss revansch när han satte dit 2–0. Då rasade Slovakien ihop. Alfons Freij utökade till 3–0 innan Victor Eklund fastställde slutresultatet 4–0.