Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victor Johansson har pratat med Nils van der Poel om träning. Foto: Bildbyrån/SVT

Victor Johansson tar hjälp av Nils van der Poel: ”Väldigt bra snack”

Uppdaterad
Publicerad

Distanssimmaren Victor Johansson åker till EM i Rom i bra form efter ett succéartat SM i början av juli. För att nå framgång under sommarens mästerskap har han tagit inspiration av den nu pensionerade skridskostjärnan Nils van der Poel.

– Vi hade ett väldigt bra snack och jag hoppas att vi ska kunna fortsätta med det samarbetet, säger Johansson till SVT Sport.

Victor Johansson imponerade stort på SM i Linköping i början av juli då han bland annat krossade det svenska rekordet på 1 500 meter fritt.

Nu väntar ett nytt mästerskap – EM i Rom som börjar på torsdag.

– Magkänslan är hur bra som helst. SM var klockrent för några veckor sedan och det var väldigt chockerande hur fort det gick. Det ska bli väldigt kul, säger han.

”Ser äckligt bra ut”

Han har varit på träningsläger i Spanien och känner sig i storform.

– Det ser äckligt bra ut alltså. Det ska bli riktigt kul att få se vad den här träningen kan göra på startpallen. Normalt brukar tiden gå fort för mig, men just nu går det långsamt. Jag bara längtar efter att få stå på startpallen, säger Johansson.

Distanssimmaren berättar att han inspireras av Nils van der Poels träning och att de har pratat med varandra om just träning.

– När han släppte sin träningdagbok så tänkte jag ”Wow, här är någon som är mer träningsgalen än vad jag är. Jag måste få snacka med honom och se hur har hans tankar och idéer går runt träning.” Jag såg någon som det klickade med och som är så här träningsgalen och som är villig att göra det lilla extra. Vi hade ett väldigt bra snack och jag hoppas att vi ska kunna fortsätta med det samarbetet framöver.

”Tränar annorlunda än andra”

Är din träning extrem?

– Ibland kan det bara vara att simma 8 000 meter i sträck och sedan gå hem. Eller åtta gånger 1 000 eller fem tvåtusingar. Det är ganska enformigt om man tittar på det utifrån, men för mig fungerar det. För Nils van der Poel var det sex timmar cykel om dagen och dricka grädde. Jag har implementerat lite av det i min träning nu också. Grädde är riktigt gott och då kan man simma ganska långt också.

Tror du att du tränar annorlunda än många andra simmare?

– Tränar annorlunda än andra simmare i Sverige vet jag att jag gör. Jag har försökt hitta folk jag kan träna med, men tyvärr är distanssimningen lite på efterkälken i Sverige. Det är så det är, det går i perioder. Sedan vet jag att andra människor runtom i världen tränar liknande som jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.