Därför visar SVT ibland namn och bild på brottslingar - ibland inte
Det finns en rad principer som SVT förhåller sig till vid beslut om namnpublicering, och varje enskilt fall kräver ett individuellt beslut. Ytterst är det alltid ansvarig utgivare som bestämmer om vi ska namnge exempelvis misstänkta eller dömda brottslingar.
SVT är restriktiva med att publicera namn eller bild på misstänkta eller dömda brottslingar.
Detta eftersom livet kan påverkas negativt av att väldigt många känner till vad man gjort eller misstänks för. Dessutom riskerar närstående, inte minst barn, att fara illa. Men det finns undantag, exempelvis följande:
- Om brottet är särskilt allvarligt och allmänintresset mycket stort.
- Vid fara för rikets säkerhet eller hot mot demokratin.
- Om personen som dömts eller på starka grunder misstänks är en person i ansvarsställning, exempelvis en politiker, läkare eller högt uppsatt företagare.
- Om det inte går att berätta vad som hänt på ett begripligt sätt utan att namnge.
- Det görs en unik bedömning i varje enskilt fall. En bedömning kan ändras över tid.
Bedömningen görs inte utifrån bevisläget eller skuldfrågan, utan det är allmänintresset som ska vägas mot integritetsskadan för den eller de personer som påverkas av att uppgifterna publiceras.
SVT följer Publicitetsreglerna som säger att man noga ska överväga publicitet som kan kränka enskildas privatliv. Vi avstår från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning. Nyfikenhet är inget tillräckligt skäl.
Medieombudsmannen och Mediernas etiknämnd granskar i efterhand om SVT har följt god publicistisk sed eller inte vid till exempel en namnpublicering.
Hur går resonemanget när det rör sig om terrorbrott?
Vid terrorbrott och terrordåd har SVT Nyheter fattat beslutet att namnpublicera dem som dömts skyldiga till att ha begått terrordåd. Däremot publicerar vi som regel inte namnet på personer som döms för medlemskap eller samröre med terrorstämplade organisationer.
Namnet är offentligt, varför publiceras det inte av SVT ?
Att en uppgift finns i en offentlig handling, exempelvis en dom, innebär inte att den per automatik ska publiceras i SVT. SVT följer de pressetiska reglerna som föreskriver att vi ska vara restriktiva med att avslöja identiteten på såväl misstänkta som dömda brottslingar. Men ibland gör vi undantag, som beslutas av ansvariga utgivares bedömningar från fall till fall.
Varför berättar SVT inte om etnicitet/nationalitet/religion?
Här följer vi de pressetiska reglerna som säger att vi inte ska framhäva någons "etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande".
Ofta är dessa uppgifter inte heller relevanta i sammanhanget och då publiceras de inte hos SVT.
Ibland kan de dock vara relevanta, till exempel om informationen är nödvändig för att förstå bakgrunden eller uppsåtet till händelsen. Då kan den typen av uppgifter publiceras. Bedömningen görs från fall till fall av ansvarig utgivare.
Varför går SVT inte ut med signalement när polisen gör det?
Vårt uppdrag skiljer sig från polisens. Vi berättar vad som hänt, men ska inte vara en aktiv del i eftersökandet av den efterlysta personen.
Vid ett mycket stort allmänintresse, exempelvis om en eftersökt person bedöms utgöra en påtaglig fara för allmänheten, kan vi ge ett signalement eller publicera namn och bild. Detta har endast skett vid ett fåtal tillfällen, då har det ofta varit beväpnade personer på flykt i direkt anslutning till att ha utövat dödligt våld.
Polisen har ett helt annat uppdrag, att gripa brottslingar, och lyder inte under det medieetiska regelsystemet.