Fler röster höjs för att Israel ska kastas ut ur Eurovision. Foto: TT

1 300 finländska musiker: Stoppa Israel i ESC

Publicerad

Nu höjs flera röster för att Israel ska stoppas från Eurovision Song Contest.

1 300 finländska musiker kräver att tv-bolaget Yle sätter press på arrangörerna – eller bojkottar tävlingen i Malmö i maj, skriver Hufvudstadsbladet.

Den finländska musikbranschen har gått samman i en namninsamling för att sätta press på Yle att i sin tur ställa krav på den europeiska radio- och tv-unionen EBU, som arrangerar tävlingen.

Israel bör inte få vara med på grund av krigföringen mot Hamas i Gaza, anser 1 300 musiker och andra ur musikbranschen som skriver under uppropet. De vill att Finland annars ska bojkotta tävlingen.

– Israel kränker mänskliga rättigheter. Vi anser inte att det är okej att landet är med i ESC för att polera sin image, säger initiativtagaren Lukas Korpelainen till Hufvudstadsbladet.

Politiserar

Israel finns med bland de 37 länder som har anmält sig till årets tävling. Public service-bolaget Yles kommunikationschef Jere Nurminen uppger för Hufvudstadsbladet att EBU ännu inte har fattat definitivt beslut om Israels medverkan.

Liknande upprop från musikbranschen har tidigare kommit från bland annat Island. Andra, som skådespelaren Stephen Fry och Kissmedlemmen Gene Simmons, har gjort uttalanden för att tvärtom låta Israel vara med och varnat för att politisera Eurovision Song Contest.

Ryssland utkastat

Eurovision Song Contest har flera gånger tidigare skakats av politiska bråk. Så sent som 2022 kastades Ryssland ut ur tävlingen på grund av invasionen av Ukraina, ett beslut som Sverige och de övriga nordiska länderna då stödde.

Ryssland lämnade strax därefter formellt EBU, vilket gör att de inte längre kan vara med i tävlingen.

Efter Loreens seger i Eurovision Song Contest i Liverpool i fjol är det SVT som arrangerar årets evenemang. Det äger rum 7–11 maj i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.