Donald Trump i Ovala rummet med man i färgglad dräkt stående bredvid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kid Rock i Ovala rummet när Donald Trump ska signera ännu en presidentorder i en flodvåg av beslut med syfte att i grunden omdefiniera kulturlivet i USA. Foto: White House

Så påverkar Donald Trumps beslut det amerikanska kulturlivet

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har fattat flera beslut som direkt påverkar USA:s kulturliv sedan han tillträdde som president.

– Han vill styra detaljer som en president normalt sett inte lägger sig i, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Kulturjournalisten Kristoffer Viita, som bott länge i USA, tycker att det är bisarrt att ”woke” blivit ett skällsord och bytt innebörd från att vara ”medveten om strukturella orättvisor” till att nu betyda att man är en tråkmåns som bara tjatar om identitetspolitik.

– Jag tror det är en skrämseltaktik från Trump som riktar in sig på vissa mål för att resten inte ska våga tjafsa emot, säger Viita.

USA-korrespondenten Stefan Åsberg håller med och påpekar att man inte vill stöta sig med det politiska styret. Det kan påverka möjligheterna att nå ut brett i ett polariserat USA.

– Trumps uppfattning är att amerikansk kultur är vänstervriden och att utbudet faktiskt skadar samhället, säger han.

Tog över Kennedy Center

Trump utsåg sig själv till ordförande för det klassiska scenkonstinstitutet Kennedy Center i Washington, som ett av många symbolbeslut riktade mot mångfald och inkludering.

Deborah F. Ritter, som var chef där i 10 år och den första kvinnan på posten, blev avskedad när Trump tog över styrelsen. Ben Folds, konstnärlig ledare för National Symphony Orchestra, lämnade sin tjänst i protest, liksom sopranen Renée Fleming och TV-profilen Shonda Rhimes.

Den nya styrelsen ändrade också programinriktningen och strök verksamhetens HBTQI-arbete. Flera artister hoppade då av i protest mot ”politiseringen” av Kennedy Center. Musikalen ”Hamilton” ställdes in, skådespelaren Issa Rae och rockbandet Low Cut Connie drog sig ur, liksom folkmusikern Rhiannon Giddens.

Hollywood och biblioteken

Trump har även ögonen på Hollywood, som han beskrivit som en ”viktig men bekymmersam” plats. Därför utnämnde han Jon Voight, Sylvester Stallone och Mel Gibson, som sagt sig uppskatta presidentens konservativa värderingar, till ”Hollywoodambassadörer” i en starkt demokratisk delstat.

Även ”Sesame Street” förlorar sitt statliga bidrag och måste säga upp personal. Public service-bolagen är under lupp och böcker gallras bort. 400 titlar om Förintelsen, feminism och rasism har plockats bort från Naval Academys bibliotek, enligt The Guardian.

– Trump gick ju till val på återställandet av yttrandefrihet, men nu plockas böcker om förintelsen och svart historia bort, säger Kristoffer Viita.

Han förutspår kraftfulla svar från Trumps meningsmotståndare framöver.

– Kanske får vi se en starkare reaktion än under förra mandatperioden.

Tredelad bild. Längst till vänster: person i dekorativ klänning. I mitten: musiker vid mikrofon. Till höger: person i kostymdräkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av artisterna som ställt in sina uppträdanden på Kennedy Centre i protest mot att Donald Trump tagit över som styrelseordförande. Foto: youtube

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.