Utställning ”The threshold is a prism”, konstnär Ami Weickaane

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnärerna Santiago Mostyn och Ami Weickaane medverkar i grupputställningen ”The threshold is a prism”. Foto: Enno Ladwig/SVT

20 afronordiska konstnärer i ny utställning – ”vill bredda berättelserna ”

Publicerad

Från Mogadishu till Växjö eller från Dakar till Malmö. Det är några av livsresorna som skildras på konstfestivalen Southnord, där grupputställningen ”The threshold is a prism” visas.

– Det är på tröskeln som intressanta berättelser kommer fram, när man står mellan två kulturer, säger curatorn Marcia Harvey Isaksson.

I Kulturhuset i Stockholm invigs konstfestvalen Southnord med olika workshops, filmvisningar och samtal.

I fokus på festivalen står grupputställningen ”The threshold is a prism”, som består av verk från ett 20-tal konstnärer.

– Det som konstnärerna har gemensamt är deras koppling till Norden men också ett afrikanskt arv som kan se ut på olika sätt, säger initiativtagaren och curatorn Marcia Harvey Isaksson.

Med en rad olika medier gestaltar konstnärerna mellanförskap och det vackra men också smärtsamma som kan komma från att ha ett hem utspritt på olika kontinenter.

– Jag ville bredda berättelserna och visa att vi finns här i Norden och vi gör annat än det som bara rapporteras om.

Se mer av utställningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.