Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Hugo Olsson har gjort en film om hur Israel och Palestina skildrats i svensk tv. Foto: Joakim Hallgrim Rückert

30 år om Israel och Palestina i svensk tv

Uppdaterad
Publicerad

”Israel Palestina på svensk TV 1958–1989”. Så heter Göran Hugo Olssons nya film. Det är ett svep över SVT:s rapportering från Israel och Palestina under tv-monopolets tidevarv. Filmen har världspremiär på Filmfestivalen i Venedig som startar 28 augusti.

– Vi har försökt vara rättvisa kring hur det rapporterades om Israel och Palestina i svensk television mellan 1958 och 1989.

Regissören Göran Hugo Olsson är bland annat känd för filmer som ”Black Power Mixtape 1967–1975”, ”Om våld/Concerning Violence” som också bygger på arkivmaterial – en tidskrävande arbetsmetod som blivit Hugo Olssons signum.

– Jag har jobbat med filmen i fem år och gått igenom 5 000 timmar material, men efter det som hände den 7 oktober förra året, känns allting som ett enda stort mörker, säger han.

Handlar om Israels bildande

Den nya filmen handlar om bildandet av staten Israel men också om Palestinas frihetskamp. Den innehåller intervjuer med både vanligt folk och med makthavare som PLO-ledaren Yasser Arafat och Israels premiärminister Golda Meir.

”Materialet berättar kanske inte exakt vad som hände utan snarare om hur det rapporterade om det”, står det i förordet.

Genom att blicka tillbaka i historien försöker filmen förstå en av vår tids värsta konflikter – utifrån tv-monopolets perspektiv. Rapporteringen från Israel och Palestina var unik. SVT var ständigt på plats, ibland med flera team i det krigsdrabbade området.

Vill ge korrekt bild

– Naturligtvis är det ett urval och nerkortat, men vi har försökt vara korrekta. Vi visar till och med vad som står i katalogkorten – när det sändes och så, berättar Göran Hugo Olsson.

Filmen har världspremiär på Venedig filmfestival som startar 28 augusti och svensk biopremiär 4 oktober. Den är 3 timmar och 15 minuter lång men kommer som tv-serie i 12 halvtimmesavsnitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.