Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Brezinska överlevde fem förintelseläger. Nu är hon som enda rom representerad i utställning ”Sju liv” på Sveriges museum om förintelsen Foto: Joakim Hallgrim Rückert / privat foto

4 200 romer gasades ihjäl i Auschwitz 2 augusti 1944

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 tömdes den romska avdelningen i förintelselägret Auschwitz-Birkenau. 4200 människor skickades då till gaskammaren. Detta uppmärksammas nu runt om i Europa sedan nio år tillbaka som den romska Förintelsens minnesdag.

Exakt hur många romer som föll offer för nazisterna är okänt, men forskare anger att mellan 200 000 och 500 000 romer tros ha dödats mellan åren 1933 och 1945. Mörkertalet är stort.

– Det dokumenterades ingenting kring romer, därför vet man inte, säger Dan Hultqvist, på Sveriges museum om Förintelsen som uppmärksammar minnesdagen på museet och vid en ceremoni på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Sent erkännande

Det var först på 80-talet som Västtyskland erkände att det faktiskt begåtts folkmord på romer. Det hävdades länge att de romska fångarna hade dödats för att de begått brott och inte på grund av sin etnicitet.

Sedan dröjde det ända till 2015 innan minnesdagen blev en officiell minnesdag.

De flesta romer dog i massavrättningar. 1942 beslutade den nazistregeringen att inrätta en romsk avdelning i Auschwitz-Birkenau. Dit fördes över 23 000 romer. Bland dem, Hanna Brezinska och hennes lillasyster Anita, födda i Polen.

De hade sett hur resten av familjen sköts ihjäl av tyska soldater. Lillasystern Anita gasades ihjäl bara efter några veckor i Auschwitz-Birkenau. Hanna lyckades undgå utgallringen genom att ljuga om sin ålder.

Plats för nya fångar

Stängningen av Auschwitzs avdelning för romer skulle ske redan i maj 1944. Men romerna gjorde motstånd och tyskarna tvingades senarelägga stängningen. Sen flyttade man på alla arbetsföra fångar till andra läger. Kvar blev bara barn gamla och sjuka som dödades under natten mellan 2 och 3 augusti.

– En teori är att tyskarna behövde plats för de ungerska judarna som nu börjat komma och bestämde därför att likvidera romerna, säger Dan Hultqvist.

Då hade Hanna Brezinska också flyttats vidare och kom att vistas på fem olika läger innan hon hamnade i Sverige med de vita bussarna.

Inreseförbud för romer

Hanna hade tur som fick stanna i Sverige. Det rådde nämligen totalt inreseförbud för romer i Sverige mellan 1914 och 1954.

– Det kom många romer efter kriget, men de flesta fick behandling om de hade någon sjukdom men skickades sedan tillbaka, så Hanna hade tur, säger Dan Hultqvist på Förintelsemuseet

Hanna Brezinska var bara 14 år när hon kom till Sverige. Hon gifte sig så småningom och fick 3 barn. Hennes öde finns nu representerade i utställningen ”Sju liv” på Förintelsemuseet i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.