Kulturminister Amanda Lind (MP) meddelar att kulturevenemang kommer att få nya publiktak från och med den 1 juni. De nya anpassningarna ska vara mer flexibla, säger hon.
– Evenemang inomhus utan anvisade platser ska fortsatt vara åtta personer, om deltagarna anvisas sittplats – 50 deltagare, sade kulturministern under presskonferensen.
För arrangemang utomhus gäller 100 utan anvisad sittplats och för arrangemang med anvisad sittplats utomhus, till exempel i arenor ska 500 bli det nya taket.
Lokalens storlek kommer fortsatt att spela roll och avstånd måste kunna hållas mellan de anvisade platserna.
Planerar att öppna
Filmstaden, Sverige största biokedja, har hållit stängt sedan slutet av november. Nu gör man sig redo att sätta ett datum för när man kan öppna igen.
– Vi är jätteglada att det finns ett skarpare datum, det är första gången vi hör att ”det här ska gälla”. Det är positivt, vi kommer sätta oss ner och planera för ett skarpt öppningsdatum som vi kan släppa nästa vecka, säger Helena Eklund, marknadschef på Filmstaden.
Svenska bio, den näst största kedjan har haft öppet, men för åtta personer i publiken.
– 24 november sade man att det skulle gälla i fyra veckor, nu har det gått sex månader drygt, hur ska vi kunna lita på det den här gången?, säger Peter Fornstam, vd Svenska bio.
Han är fortfarande orolig för närmare specifikationer som är att vänta från Folkhälsomyndigheten.
– Vi vill ju komma i gång, är det möjligt är det fantastiskt, men jag hoppas att det inte är en pyrrhusseger – att man får släppa in 50 personer men att det ska vara tolv meter emellan eller något sånt.
Dramaten väntar
Nationalscenen Dramaten välkomnar beslutet om 50 sittande inomhus, men har sedan tidigare beslutat att de oavsett inte kommer ha några föreställningar förrän slutet av augusti.
Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för livemusikorganisationen Svensk live, säger att han är positiv och ”nyfiken på planerna framåt”, men hoppas på att börja öppna för spelningar i sommar och vara i full gång i september. Då sade Stefan Löfven att Sverige kan vara tillbaka i ett ”mer normalt” läge under presskonferensen.
– Det som är nytt är att de slutar skjuta på det här datumet, nu verkar det som att man har bestämt sig för 1 juni, det är väl det enda nya, säger Joppe Pihlgren.
Kulturstöd under pandemin
Sammanlagt har över 5,6 miljarder delats ut, eller föreslagits, i krisstöd till kultur och medier sedan pandemin började. Dessutom finns ett kommer ett evenemangsstöd på 3 miljarder delas ut under andra halvan av 2021.
- I höstbudgeten aviserades att kulturen skulle få 1,5 miljarder extra i krisstöd för evenemang som skulle ha hållits mellan juni och september.
- I budgetpropositionen föreslog regeringen även en extra stimulansmiljard för 2021 – utöver den miljarden meddelade kulturminister Amanda Lind den 18 december att en halv miljard ska skjutas till för att delas ut under början av 2021.
- Förslaget om en halv miljard till krisande nyhetsmedier trädde i kraft i augusti.
- 8 maj beslutades att statliga kulturinstitutioner med intäktsbortfall, till exempel museer och Dramaten, skulle få 319 miljoner.
- Den 20 mars beslutade regeringen och samarbetspartierna att kulturen och idrotten skulle få en halv miljard i stöd med anledning av pandemin.
- 1 april aviserade Amanda Lind att 1,3 miljarder ska tillfalla kulturen under 2021
- 3 miljarder ska gå till evenemang som ställts in både inom kultur- och idrottsområdet