Tupac Shakur 1996. Arkivbild. Foto: TODD PLITT

Rättegång för mordet på Tupac skjuts fram

Uppdaterad
Publicerad

Den man som är gripen för mordet på rapparen Tupac Shakur skulle ha ställts inför rätta i Las Vegas på torsdagskvällen svensk tid. Men efter att han ännu inte hittat en försvarsadvokat blir det i stället om två veckor, rapporterar ABC News.

Den 7 september 1996 sköts rapparen Tupac Shakur i sin bil medan han väntade på ett rödljus i en vägkorsning i Las Vegas. Han avled på sjukhus sex dagar senare, 25 år gammal.

I slutet av september i år åtalades en 60-årig man som misstänks vara hjärnan bakom mordet. Gripandet skedde ett par månader efter att polisen genomfört en husrannsakan hos mannens fru – i hopp om att hitta uppgifter om vem som mördade Tupac. Polisen beslagtog bland annat hårddiskar, datorer, surfplattor och ammunition.

Mannen ska länge ha varit känd av polisen och har själv medgivit i intervjuer att han befann sig i den bil som skotten avlossades ifrån, men hävdat att det var en släkting till honom som avlossade skotten. Släktingen blev senare själv skjuten och dödad i en annan konflikt. Innan dess hade även han nekat till att ha varit inblandad i mordet på Tupac.

När 60-åringen i dag infinner sig i rätten väntas han fortsatt neka till mordet.

Tupac räknas som en av hiphopens allra största artister, med låtar som ”Changes”, ”Ambitionz az a ridah” och ”California love”.

Texten har uppdaterats med nya datum för rättegången.

Fakta: Mordet på Tupac Shakur

Utredningen om mordet på Tupac Shakur har varit aktiv sedan 1996.

Den nu åtalade 60-årige mannen har länge varit känd av utredarna, eftersom han i intervjuer samt i sin självbiografi har hävdat att han befann sig i den bil som Tupac blev skjuten ifrån.

Tupac var på väg till en nattklubb i Las Vegas när skjutningen inträffade. Han hade dessförinnan sett Mike Tyson boxas på hotellet MGM Grand, en boxningsmatch som den nu åtalade 60-åringen också befann sig på. I direkt anslutning till matchen uppstod ett bråk där både Tupac och 60-åringen var inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.