The Fugees på turné succéåret 1996 Foto: TT Bild

90-talsbandet The Fugees återförenas

Uppdaterad
Publicerad

25 år efter att deras album The Score tog världen med storm återförenas The Fugees. Det framgångsrika bandet från mitten av 90-talet ger sig i höst ut på turné i USA och Europa.

Året var 1996 och den amerikansk-haitiska hip hop-akten the Fugees var aktuella med sitt andra album. På skivan fanns låtar som Killing me softly, Fu-gee-la och Ready or not. Albumet The Score kom att bli omåttligt populärt och en kommersiell braksuccé.

Sångerskan Lauryn Hill kommenterar bandets omedelbara framgång och särställning i 90-talets musikhistoria i ett uttalande i samband med nyheten om återföreningsturnén.

– The Fugees har en sammansatt men effektfull historia. Jag visste inte att 25-årsjubiléet hade anlänt förrän jag blev påmind om det.

Och bandkollegan Wyclef Jean som på senare år bland annat engagerat sig i hemlandet Haitis politik vill minnas att bandet inte bara gjorde musik, de ville vara en rörelse.

– Vi skulle vara en röst för de ohörda, och i tuffa tider som dessa är jag återigen tacksam att Gud fört oss samman.

Turnén inleds den 22/9  med en hemlig spelning i New York för att sedan gå vidare till en rad arenor i USA. I början av december gästar de bland annat London och avslutar i Nigeria.

Förutom Lauryn Hill och Wyclef Jean ingick Jeans kusin Pras i banduppställningen. De blandade hip hop med R&B och inslag av jazz och soul. 1996 besökte de Stockholm och SVT:s ungdomsprogram Bullen fick vara med på soundcheck. (Se klippet intill)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.