Maria Thulin säger att hon blev fascinerad av Gert van der Graafs historia efter att fått höra om den på en middag.
– Jag kände direkt att jag instinktivt ville veta vem mannens bakom löpsedlarna var, säger hon.
Gert van der Graaf har varit ABBA-fan sedan åtta års ålder då han såg ”Waterloo” i Eurovision song contest 1974. När han blev äldre var det framför allt Agnetha Fältskog som fångade hans intresse och som vuxen skaffade han en stuga nära Agnetha Fältskogs bostad i Sverige för att vara nära henne.
Blev ihop
Under osannolika omständigheter inledde de en kortare relation 1997. Efter att förhållandet tog slut följde han efter Fältskog, ringde under dygnets alla timmar, dök upp på platser dit hon skulle, stirrade genom hennes köksfönster och skrev många brev.
– Gert vet att han är klassad som stalker, men han anser sig vara något mer, att hans historia är något mer och därför tycker han att han vill berätta den.
Gert van der Graaf dömdes år 2000 för ofredande efter att ha förföljt Fältskog och utvisades ur landet i två år. 2003 försökte han kontakta henne igen, utvisades åter till Nederländerna i två år, och 2006 greps han utanför ABBA-stjärnans hem.
Fältskog ville inte medverka
Företrädare för Agnetha Fältskog har sagt till Expressen att hon inte velat att dokumentären om hennes förföljare skulle göras. Maria Thulin säger att det är ”jättetråkigt” att ABBA-medlemmen valt att inte medverka, men att filmen lyfter offerperspektivet på andra sätt.
– Vi har gjort vad vi har kunnat för att få offrens perspektiv på stalking. Vi har tagit in stalkingexperter som är bland de främsta i världen. Bland andra Rhonda Saunders som var åklagare i fallet med Madonnas stalker och Laura Richards som är expert på ämnet, säger Maria Thulin.
Kulturnyheterna har sökt Agnetha Fältskog, som via ombud meddelar att hon inte vill kommentera dokumentären. ”Take a chance” visas på Amazon Prime Video.