Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Abba vill inte att Trump använder deras musik Foto: svt arkiv

Abbas krav till Trump: Sluta använda vår musik

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump använder Abbas musik och videor i sin valkampanj. Nu kräver skivbolaget att han upphör, skriver Svenska Dagbladet.

”Vi har tillsammans med medlemmarna i Abba upptäckt att det kommit ut videos där Abbas musik har använts vid Trumps event och har då begärt att sådan användning omedelbart plockas ned och bort”, skriver Universal Music till tidningen.

”Universal Music Publishing AB och Polar Music International AB har inte mottagit någon förfrågan så inget tillstånd eller någon licens har givits till Trump”, skriver bolaget vidare.

Abba-låtar på valmöte

SvD var på plats vid ett valmöte för Trump i juli i St Cloud i Minnesota, då de över 8 000 Trumpanhängarna bland annat fick lyssna på Abbas hitlåt ”The Winner Takes It All”.

Det följdes av ett över tio minuter långt bildspel på Björn Ulvaeus och Benny Andersson, sjungandes låtar som ”Money, Money, Money” och ”Dancing Queen”.

Liknande krav tidigare

Abba ansluter nu till en lång rad artister och band som kräver att Donald Trump slutar att använda deras musik offentligt. Celine Dion, Bruce Springsteen, Rihanna och Neil Young hör till dem som tidigare framfört liknande krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.