Den i dag 41-årige Adnan Syed friges från sitt livstids fängelsestraff. Foto: Reuters

Adnan Syed från podcasten ”Serial” friges efter 22 år i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Adnan Syed, vars fall uppmärksammades stort i den amerikanska podden ”Serial”, har släppts fri. En domstol i Baltimore beordrade frigivandet under måndagen.

Adnan Syed dömdes år 2000 till livstids fängelse för mordet på sin ex-flickvän Hae Min Lee, men har alltid hävdat sin oskuld. Fallet fick stor uppmärksamhet 2014 när den första säsongen av kriminalpodden ”Serial” ifrågasatte några av bevisen som åklagare hade använt och hävdade att Syeds dåvarande advokat låtit bli att kalla ett viktigt vittne som kunde ha gett honom alibi.

Fallet prövades i en resningsdomstol i Maryland 2019, men domstolen ansåg inte att bristerna i försvaret var tillräckliga för att motivera en ny prövning.

Nya bevis

Men nu har alltså Circuit Courts domare Melissa Phinn upphävt Syeds fällande dom och den nu 41-årige Syed – som har tillbringat mer än två decennier bakom lås och bom – har frigetts i väntan på en eventuell ny rättegång.

Förra veckan lämnade åklagare in en omfattande utredning av försvarets arbete som avslöjar nya bevis som skulle kunna undergräva den fällande domen från 2000.

– Vi har ännu inte förklarat att Adnan Syed är oskyldig, men vi förklarar att han i rättvisans namn har rätt till en ny rättegång, säger delstatsåklagare Marilyn Mosby.

Nytt avsnitt under dagen

Den första säsongen av podcasten ”Serial” från 2014 handlade om fallet och blev starskottet för en true crime-trend i poddvärlden. ”Serial” har i de efterföljande säsongerna tagit upp andra rättsfall.

Poddens producent och programledare Sarah Koenig var på plats i domstolen vid Adnan Syeds frigivande och ett nytt avsnitt med titeln ”Adnan is out” har släppts under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.