karin pettersson jenny högström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Aftonbladets Karin Pettersson och GP:s Jenny Högström om den nya satsningen i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Aftonbladet inför betyg på kulturrecensioner – kritiseras

Publicerad

Aftonbladet Kultur kommer införa betyg på sina kulturrecensioner för att nå fler läsare. Jenny Högström, kritik- och idéredaktör på Göteborgs-Posten, är kritisk.

– Det är ett dumt tilltag som jag inte tror kommer vara kritikens gagn.

Aftonbladet har tidigare satt sina klassiska plus-betyg på bland annat musikalbum, konserter och filmer.

Nu införs betygssystemet även på litteratur, konst och teater med förhoppning att locka ännu fler läsare till recensionsmaterialet, då flera grupper inte nås av kritiken.

– Vi kommer inte att ändra på våra texter, utan tvärtom så gör vi det här för att stärka kritikens ställning, säger Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet.

Kulturskribenten kritisk

Satsningen har nu väckt reaktioner på flera andra kultursidor. Bland annat menar GP:s Jenny Högström att man gör kritiken en otjänst genom betygsättningen.

– Det är klart att vi alla kämpar för att hitta läsarna, men jag är rädd att kritiken i långa loppet kommer att anpassa sig efter det snabba och tillspetsade omdömet som betyget kräver, säger hon.

Hör Aftonbladets Karin Pettersson och GP:s Jenny Högström om den nya satsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.