Lyra Ekström Lindbäck är kritisk till Aftonbladets nya litteraturkritik-manifest

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är populism” – Aftonbladets nya kritikmanifest har inte gått okritiserat förbi. Hör Lyra Ekström Lindbäck och Rasmus Landströms olika syn på saken i klippet. Foto: SVT arkiv, Oscar Fries/SVT

Aftonbladets nya litteraturmanifest väcker hård kritik: ”Missriktad populism”

Publicerad

Under onsdagen gick Aftonbladet ut med att tidningens kultursidor nu ska bevaka mer bred litteratur och mindre smal ”finlitteratur”. Något som lett till interna avhopp och debatt.

Satsningen offentliggjordes i ett manifest skrivet av Aftonbladets litteraturredaktör Rasmus Landström. Han säger till SVT att man med den nya hållningen vill göra litteraturkritiken ”större”.

– Jag ser litteraturkritiken i Sverige som en organism där vissa redaktioner har lite, delvis, olika uppgifter, säger Landström.

Allt detta innebär inte att man helt kommer bortse från kvalitetslitteratur, berättar Landström som menar att svenska medier ofta lyfter samma verk. Men ett större fokus kommer riktas till genrelitteratur, exempelvis sci-fi, skräck och deckare som läses av en bredare publik.

– Vi har sett en stor klyfta uppstå mellan ett populärt kretslopp och ett kvalitetslitterärt kretslopp. Och det senare får allt svårare att klara sig ekonomiskt och det populärlitterära kretsloppet får allt mindre uppmärksamhet, säger han.

Lett till internt avhopp

Beskedet har inte gått okritiserat förbi. Bland annat har Magnus Ringgren, som varit litteraturkritiker på Aftonbladet i 41 år, lämnat sitt uppdrag med motiveringen att det blir omöjligt att utföra i och med Landströms beslut.

– Det är väldigt tråkigt. Han är en utmärkt kritiker och är varmt välkommen tillbaka om han skulle vilja det, säger Landström.

”Det är populism”

Kritisk är även författaren och kulturskribenten Lyra Ekström Lindbäck som ser skiftningen till den bredare litteraturen som missriktad populism.

– De som tar del av sådan underhållningslitteratur är inte i särskilt hög utsträckning intresserade av att få sina ”feel good”-romaner isärplockade av en kulturkritiker, så jag förstår inte vad Rasmus Landström förväntar sig uppnå, säger hon till SVT Kulturnyheterna.

Ekström Lindbäck håller med Landström i att många kulturredaktioner vurmar för samma sorts litteratur, men att det är fel väg att gå att göra det till program att välja bort stora samtida namn.

Hör de olika sidorna i frågan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.