• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Larmet: Musikförbud råder nu i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har inte gått ut med något officiellt musikförbud likt det på 90-talet, men i praktiken är musik nu förbjudet. Så beskriver Ahmad Sarmast situationen. Han grundade Afghanistans nationella musikinstitut som nu har tvingats stänga på obestämd tid.

– Jag uppmanar det internationella musiklivet att inte stå tyst bredvid, säger han.

Musiketnologen Ahmad Sarmast grundade Afghanistans nationella musikinstitut, och fick Polarpriset 2018 för sina insatser för att bygga upp landets musikliv efter förra talibanstyret. Under 90-talet förbjöd talibanerna musik – det var varken tillåtet att utöva eller lyssna på.

Talibanerna: Musik inte tillåtet

I en uppmärksammad intervju i New York Times säger talibanernas talesperson att musik inte är tillåtet, men är vag om huruvida det kommer förbjudas formellt. Talespersonen, som heter Zabihullah Mujahid, säger att: ”Musik är förbjudet inom islam. Men vi hoppas att vi kan övertala människor att inte göra sådana saker, istället för att pressa dem.”

Idén att musik är förbjudet enligt islam är inte allmänt vedertagen, och kommer från en hadith (religiös skrift), vars tillförlitlighet är ifrågasatt.

”Riskerar få allvarliga konsekvenser”

Enligt Ahmad Sarmast sänder uttalandet ett tydligt budskap till landets befolkning och musikliv.

– Det finns inget officiellt musikförbud men i praktiken ger sig talibanerna nu på landets musikliv, säger han.

Förutom att hans egen musikskola fått slå igen portarna så ska talibaner ha stormat bröllop och beslagtagit musikutrustning, enligt Ahmad Sarmast. Han hävdar att talibanerna i det fördolda också har utfärdat dekret till medier och radiostationer, med instruktioner om att sluta spela musik. Nu uppmanar han omvärlden att reagera.

– Ett musikförbud i Afghanistan riskerar att få allvarliga konsekvenser inte bara för landet, utan för det globala musikarvet, säger han.

Se och hör Ahmad Sarmast i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.