- 27:e mars torsdag: Journalisten Joakim Medin reser till turkiska Istanbul för att bevaka de stora protesterna i landet. Han åker dit på uppdrag av tidningen Dagens ETC. Vid 12-tiden på torsdagen plockas han in på förhör vid flygplatsen, enligt Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.
- 28:e mars fredag: På förmiddagen publicerar Andreas Gustavsson ett inlägg på X där han berättar att ETC:s reporter har frihetsberövats i Turkiet. Vid tidpunkten för inlägget har det gått mer än 24 timmar sedan han hade kontakt med Joakim Medin. Gripandet blir en stor nationell och internationell nyhet. UD och Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) bekräftar att de känner till ärendet.
- 29 mars lördag: Joakim Medin har förts till fängelset Maltepe och fått ett juridiskt ombud, uppger Andreas Gustavsson. Inga formella anklagelser har riktats mot Medin, men enligt uppgifter i turkisk media anklagas han för att ha förolämpat president Erdogan och för att ha koppling till terrororganisation. Andreas Gustavsson säger att anklagelserna är falska.
- 30 mars söndag: Presidentkansliet i Turkiet bekräftar gripandet och landets pressmyndighet publicerar ett pressmeddelande där de formella anklagelserna mot Medin presenteras. Enligt myndigheten är Medin en av 15 misstänkta i en utredning som inleddes efter att en docka föreställande Erdogan hängts utanför Stockholms stadshus 2023. Han anklagas också för att ha kopplingar till terrororganisation.
- Samma dag får hustrun Sofie Axelsson besked om att Joakim Medin förflyttats till högsäkerhetsfängelset Marmara i staden Silivri utanför Istanbul. Fängelset är känt för högprofilerade fall av fängslade politiker och journalister, bland annat hålls Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu där vars gripande utlöste de pågående protesterna i landet.