– Det skulle innebära en chans att åtminstone få Joakim släppt från häktet, med husarrest och reseförbud. Vilket vore ett steg i rätt riktning, säger Deniz Yücel när SVT träffar honom i Berlin.
Deniz Yücel var korrespondent för den tyska tidningen Die Welt när han greps av turkiska myndigheter i februari 2017, anklagad för att sprida terroristpropaganda och underminera regeringen. Såväl medierna som allmänheten mobiliserades snabbt i en kampanj för att få honom frisläppt, men taktiken som Deniz Yücel främst väljer att lyfta fram i dag är den tyska regeringens val att i första hand kräva fram ett åtal av Turkiet.
– Turkiet är ingen rättsstat, men de lägger mycket möda på att framstå som att de har ett oberoende rättsväsende. När svenska regeringen därför säger ”Hallå, släpp honom”, så kommer den turkiska regeringen svara ”Vi har ett oberoende rättsväsende som fattar beslutet”.
När åtalet till slut presenterades i Deniz Yücels fall, ett år efter gripandet, släpptes han omedelbart på fri fot trots att rättsprocessen fortsatt var pågående.
Första telefonsamtalet till frun
Journalisten Joakim Medin har suttit fängslad i Turkiet sedan den 27 mars, anklagad för kopplingar till terroristorganisation och för att ha förolämpat president Erdogan. Under fredagen fick han för första gången sedan gripandet tala med sin fru Sofie Axelsson, i ett telefonsamtal från högsäkerhetsfängelset Marmara.
– Han var som vanligt. Han lät glad. Kunde skratta. Och jag kunde reta honom lite, sade hon till Dagens ETC efter samtalet.
I ett brev som ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson har publicerat på X, skriver Medin att han är tacksam för det stöd som riktats hans håll.
”Jag hoppas fortfarande att det här kan gå att lösa snabbt. Jag vill fortfarande tro på att pennan är mäktigare än svärdet”, tillägger Medin.
Utrikesdepartementet meddelar att de fortsatt arbetar intensivt med fallet och använder de metoder som bedöms ha störst chans att ge framgång, men kan inte gå in på närmare detaljer.