Person håller ett barn på en orange soffa, omgiven av kuddar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela min upplevelse blev fel” – hör Isa Jallow Hatami, som blev igångsatt under gravidvecka 41. Foto: Johanna Waak/SVT

Socialstyrelsens nya riktlinjer för igångsättning väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsens nya riktlinjer för igångsättning av gravida möts av kritik från experter inom gynekologi och obstetrik. De menar att förlossningar bör sättas igång vid 41 fullgångna veckor för att minska barnadödlighet.

Men åsikterna går isär.

– Min kropp var inte redo att föda, berättar Isa Jallow Hatami som blev igångsatt i vecka 41.

15 experter inom gynekologi och obstetrik riktar kritik mot Socialstyrelsens nya riktlinjer gällande igångsättning av gravida i en debattartikel i DN.

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska kvinnor som når 41 fullgångna graviditetsveckor nu erbjudas en riskbedömning, i stället för att som tidigare rutinmässigt sättas igång i början av vecka 41.

De kritiska experterna menar att forskningen pekar på att förlossningar ska sättas igång vid 41 fullgångna veckor, i stället för vid 42 veckor.

”Kontroller räddar inga liv”

Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare på Danderyds sjukhus, har skrivit under debattartikeln och menar att det är det ofödda barnet som riskerar att ta skada av Socialstyrelsens nya riktlinjer.

– Det riskerar att dö i magen. Även om den risken är väldigt liten så är den större om man låter bli att göra en åtgärd i vecka 41. Igångsättning räddar liv, men kontroller räddar inga liv, säger hon till SVT.

Isa blev igångsatt: ”Min upplevelse blev fel”

Isa Jallow Hatami födde sin dotter efter igångsättning förra året och är bland annat kritisk till bristen på information från vården.

– Jag tycker inte att jag fick veta hur svårt och tufft det skulle vara.

Hon är positiv till Socialstyrelsens nya rekommendationer.

– Jag tycker det är ett mycket bättre förhållningssätt till kvinnorna att göra en individuell bedömning om igångsättning är nödvändig eller inte.

Olika tolkningar av forskningen

Thomas Lindén, chef på Socialstyrelsen, menar att det finns olika tolkningar av forskningsstudierna om igångsättning i vecka 41.

Deras rekommendation är att i början av vecka 41 planera för förlossning utifrån vad den födande vill och har för riskfaktorer, något som även Barnmorskeförbundet förespråkat.

– Vi kan inte rekommendera att för alla friska gravida att bli igångsatt de första tre dagarna (i vecka 41, reds anm.). Där är inte vetenskapen tillräckligt tydlig, säger Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.