Kaffepanelen. En person har ögonbindel och smakar på kaffet med en sked. Den andra personen håller upp en liten kaffepress och pappersmugg. Den tredje personer har ögonbindel och dricker upp en vit kopp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s kaffepanel blindtestar olika mellanrost för att svara på: Hur stor skillnad det är egentligen – och är det verkligen värt med det dyrare? Foto: Alma Hogenäs/SVT

Blindtest med kaffe – är det dyrare kaffet godare?

Publicerad

Är det dyrare kaffet verkligen godare än det billigare – eller kan man spara några kronor när priset rusat utan att offra allt för mycket smak? SVT har gjort ett blindtest med en panel bestående av entusiaster på olika nivåer för att försöka ta reda på svaret.

Priset på kaffe har stigit kraftigt den senaste tiden. Sämre skördar i Sydamerika och främst Brasilien har gjort att priset på kaffebönor nått rekordnivåer.

I de svenska matbutikerna är skillnaden påtaglig. På många håll i Sverige hittar man inte ett paket för under 100 kronor. SVT har tidigare rapporterat om en av de största mataffärerna i Linköping där priset ökat med 20 kronor per förpackning.

Testet: Vilket kaffe är godast?

Kaffet är för många svenskar en nära helig ritual och många är trogna sin favoritsort. Men hur ska man tänka i dyra tider? Är det värt att lägga de där 30 kronorna extra för en finare kopp? SVT gett sig på ett kaffetest med blindpanel för att försöka komma fram till svaret.

Med på testet är tre deltagare med olika avancerad kunskapsnivå. Men – gemensamt är förstås att samtliga är kaffeentusiaster.

Joanna Alm är trefaldig Sverigemästare i kafferostning, SVT-anställda Klara Stefansson en kräsen kaffedrickare och SVT-anställda Simon Krona mer av en kaffeslukare.

Deltagarna provar tre olika sorter och rankar dem utifrån vilken prisklass de tror att kopparna tillhör. Se resultatet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.