När kaffepriserna i måndags höjdes var det en svart dag för många kaffedrickare. Så även för kaffenörden Noel Vikholm som tillsammans med vännen Karl-Johan Olsson driver ett rosteri för specialkaffe i ett renoverat garage utanför Mariefred.
Prishöjningen på kaffe
Sedan deras senaste beställning har priset på råkaffe stigit med ungefär 100%.
– Det påverkar oss såklart väldigt direkt, men min filosofi är att jag gärna betalar för kaffe. Jag förstår varför det kostar.
Många plantage, bland annat ett som Mariefreds-rostarna beställer kaffe ifrån, har ställt om sin verksamhet från traditionell kaffeproduktion till att bli mer hållbar – både miljömässigt och socialt.
Specialkaffe
Plantagen har gått från att bedriva sin verksamhet så effektivt som möjligt, med skövling av skog, plockmaskiner och flera skördar om året, till att rikta in sig på specialkaffe.
– Det kostar mer men är värt det. Specialkaffe är ett mer hållbart val och dessutom smakar det bättre, säger han och sippar på ett colombianskt kaffe som smakar mörk sirap och grapefrukt.
Men man kan väl inte betrakta specialkaffe som helt hållbart heller?
– Nej, det ska ju fortfarande fraktas hit från andra sidan jordklotet och processen från kaffebär till färdig kopp är ju inte särskilt hållbar i grunden, men det är ett steg i rätt riktning.
– Därför tycker jag det är dags att man gör hållbarare val och börjar betrakta kaffe mer som en lyxprodukt, säger han.
Hör Noel Viklund förklara varför kaffe egentligen är billigt i klippet ovan, och få tips på hur du brygger den godaste och mest hållbara koppen nedan.