En person står vid ett staket vid en flodkant en solig dag. Hus och träd syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar fiskräknarkameran i Trosa – kolla in videoklippet och följ med ner under ytan. Foto: Robin Hult/SVT

Här kan fiskvandringen i Trosa följas via live-kamera

Publicerad

Öring, gädda, aborre – och den rödlistade ålen. Sedan vandringshinder för fisk plockats bort i Trosaån märks en ökning av liv under ytan och mycket av det fångas upp av fiskräknaren.

2018 startade Trosa kommun ett projekt med syfte att ta bort vandringshinder för fisk i Trosaån, ända upp till sjön Sillen. Sedan ett par år tillbaka är åtgärderna klara och nu börjar resultaten också att märkas.

Att tusentals fiskar och ålar vandrar upp genom ån stod klart tidigt efter att tre hinder tagits bort – men enligt en miljöredovisning som nyligen släppts av Trosa kommun så har föryngring av öring nu också kunnat konstateras uppströms i Vagnhärad.

– Nu har vi en fungerande å igen, säger kommunekologen Elin van Dooren.

Kostnaden: 20,4 miljoner

Det är totalt tre hinder som tagits bort mellan Trosa och Vagnhärad, detta vid äldre kvarnar som inte längre används. Vid Trosa kvarn har också ett större bygge gjorts i form av ett inlöp, där också fiskräknarkameran installerats.

Totalt har projektet kostat 20,4 miljoner kronor, varav en del finansierats via bidrag från Naturskyddsföreningen och olika myndigheter.

Person gestikulerar mot en träbro över en liten fors i skogslandskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunekologen Elin van Dooren visar förändringarna som gjorts vid ett tidigare vandringshinder för fisk. Foto: Robin Hult/SVT

Funnits en oro

När projektet planerades och drogs igång fanns det enligt Elin van Dooren ett antal fastighetsägare som uttryckte synpunkter och skepsis till förändringen. Främst gällande de förändrade vattennivåer som borttagandet av fördämningarna innebär.

– Det har varit en del synpunkter, framförallt precis i början, säger hon.

– Men det finns också de som tycker de här platserna nu har blivit mer attraktiva i och med att det är rinnande vatten istället för stillastående, säger Elin van Dooren.

I videon högst upp: Se fiskräknaren i Trosa och följ med under ytan.

FAKTA: DEN UTROTNINGSHOTADE ÅLEN

Den europeiska ålen (Anguilla anguilla) är den akut hotad – jämfört med 1950 finns bara cirka 1–5 procent av beståndet kvar. Ålens komplicerade livscykel och långa resor över stora delar av världen gör den extra utsatt.

Ett stort hot mot ålen är vandringshinder i vattendrag. Varje år så dör tiotusentals ålar genom att de kläms eller hackas ihjäl i turbinerna.

Källa: Världsnaturfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.